Kako podstaći apetit kod mačke?

Ponekad jednostavno zagrijavanje omiljene hrane pomaže da ona zamiriše jače i bude privlačnija za vašu mačku
350 pregleda 1 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2017. 12:44h

Kada su mačke bolesne, uzimanje hrane je poslednje što žele. U tim situacijama, vrlo je važno da mačke održe unošenje hranljivih materija i energije. Ovih nekoliko trikova pomoćiće da se vašoj maci otvori apetit.

Nedostatak apetita obično je jedan od prvih simptoma bolesti. Gojazne mečke mogu da dobiju oštećenje jetre kada ne jedu, makar samo dan ili dva. Ako vaša mačka odbija da jede, prvo pozovite veterinara.

U međuvremenu, možete pokušati sa ovim savjetima:

1. Hranite mačku iz ruke

Kada je mačka bolesna, ponekad sam čin ličnog dodira, pomaže da se otvori apetit. Posvetite vrijeme i pažnju mački, mazite je i pokušajte polako da je navedete da jede.

2. Dajte joj hranu koju posebno voli

Ako joj iz ruke date posebnu hranu koju ona obično obožava, može uroditi plodom i pospješiti apetit i utoliti glad.

3. Podgrijte hranu

Ponekad jednostavno zagrijavanje omiljene hrane pomaže da ona zamiriše jače i bude privlačnija za vašu mačku. Vodite računa da hrane ne bude previše topla!

4. Pokušajte da hranite mačku uz pomoć šprica

Za ovu svrhu, najbolje je da koristite medicinski špric. Izmješajte sočnu hranu sa malo vode u blenderu, a zatim špricem navedite mačku da jede. Ovo radite samo kada mačka odbija da jede sama. Budite oprezni i ako primjetite da vaša mačka cijelog dana nije jela, obratite se veterinaru, preosi Životinje.rs.

Bonus video: