Pet najčešćih grešaka koje prave vlasnici mačaka

Mnoge mačke vole da se valjaju na leđima pokazujući stomak. Ali zapravo rijetko koja mačaka uživa u tome da se mazi po stomaku. Takođe, nikada ne treba da podstaknete macu da vas ogrebe ili ujede po rukama, čak ni u igri
183 pregleda 0 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2017. 17:14h

Kao vlasnici mačaka, svi želimo da one budu zdrave i srećne. Ipak, nekada zanemarujemo neke važne aspekte u njihovim životima. Pročitajte načešćih pet grešaka koje nemarno pravimo...1. Problemi sa kutijom sa peskom

1. Problemi sa kutijom sa pijeskom

“Moja mačka ne koristi kutiju sa pijeskom”- jedna od najčešćih žalbi vlasnika. Zbog ovog problema često se dešava da mačke budu napuštene. Međutim, mačke vrlo često prestanu da koriste kutiju baš zbog grešaka svojih vlasnika: ako se kutija sa peskom ne čisti dovoljno često, nije dovoljno velika, nalazi se na neodgovarajućem mjestu; ukoliko mačka mora da dijeli kutiju sa drugom mačkom ili joj se jednostavno ne sviđa.

2. Ljutite se na mačku zato što grebe namještaj?

Vaša maca grebe nameštaj i ostale stvari vjerovatno zato što joj niste obezbjedili grebalicu ili nešto što zapravo smije da grebe. Mačka to ne radi zato što je ljuta ili joj se ne sviđa vaš namještaj, već zato što je to u njenoj prirodi.

Obezbjedite joj površinu za grebanje i nemojte se ljutiti!

3. Puštate macu napolje bez nadzora?

Ukoliko vaša mačka voli da prošeta bez vašeg nadzora, postoji rizik da doživi traumu ili da se zarazi nekom bolešću. Ako maca živi u stanu ili kući, neka uvijek bude pod prismotrom kada je u šetnji.

4. Neprimjerno postupanje

Mnoge mačke vole da se valjaju na leđima pokazujući stomak. Ali zapravo rijetko koja mačaka uživa u tome da se mazi po stomaku. Takođe, nikada ne treba da podstaknete macu da vas ogrebe ili ujede po rukama, čak ni u igri.

Umjesto toga, nabavite joj igračku na kojoj to smije da radi!

5. Konsultovanje interneta umjesto veterinara

Na pouzdanim izvorima na internetu možete pronaći brojne informacije o simptomima i bolestima ljubimaca. Međutim, ako je vaša maca u nevolji ili povrijeđena, ne gubite dragocjeno vrijeme na internetu – odvedite je kod veterinara, prenose životinje.rs.

Bonus video: