Koliko vode je dnevno potrebno psu?

Ukoliko volite da se rekreirate zajedno sa svojim psom, obavezno ponesite i vodu. Dajte psu nekoliko kockica leda da se osvježi, a zatim malo vode, kako bi se spriječilo nadimanje
135 pregleda 1 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2017. 17:14h

Vlasnici pasa često ostavljaju vodu u činiji misleći da će ljubimac popiti onoliko koliko mu je potrebno. Međutim, praćenjem unosa vode možete poboljšati njegovo zdravlje, spriječiti bolesti i obezbjediti dovoljno hidratacije.

Doziranje vode zavisi od nekoliko faktora – od veličine i starosti psa, hrane, aktivnosti, ljekova, pa čak i vremenskih uslova.

Zdrav pas u prosjeku dnevno treba da popije oko 60 ml vode po kilogramu tjelesne težine.

Unošenje tečnosti podjednako je važno kao i zdrava ishrana. Vrsta hrane koju pas unosi utiče na njegove dnevne potrebe za vodom. Psi koji jedu samo suvu hranu moraće da unose malo više vode od osnih koji jedu konzerviranu.

Takođe, izbegavajte da psu dajete hranu koja povećava žeđ, kao što je hrana sa povećanim količinama natrijuma.

Štene treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata i treba ga stalno pratiti.

Ukoliko volite da se rekreirate zajedno sa svojim psom, obavezno ponesite i vodu. Dajte psu nekoliko kockica leda da se osvježi, a zatim malo vode, kako bi se spriječilo nadimanje.

Normalno, ljeti psi imaju veće potrebe za unošenjem vode.

Ukoliko vaš pas unosi ljekove, posavjetujte se sa veterinarom da li je potrebno manjiti ili povećati unos vode tokom terapije.

Imajte na umu da ako vaš pas ne unosi dovoljno tečnosti, ili unosi previše, to može biti znak nekog oboljenja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara, prenose Životinje.rs.

Bonus video: