Boja očiju mačke usko povezana s njenim sluhom

Mačke koje ne čuju, a imaju jedno ili oba plava oka čine od 0.25 do 1.5% ukupne populacije mačaka na svijetu
261 pregleda 0 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2017. 17:29h

Mačke imaju vrlo precizan i oštar sluh koji detektuje svaki šum. Kao i nama, ljudima, mačkama sluh pomaže da otkriju izvor i blizinu zvuka koji čuju.

Možda niste znali, ali mačke imaju lobanju u kojoj se nalaze dvije velike komore koje omogućavaju stvaranje eha. On im pomaže da čuju i najtiše zvukove koje proizvode malene životinje koje mačke vole da love.

Sluh mačaka slabi sa godinama. Proces slabljenja može nastupiti već sa tri, ali je dominantniji kada mačka zađe u četvrtu i petu godinu života.

Priroda se vješto poigrala s genima mačaka, pa danas, naravno nakon mnogo istraživanja, možemo po izgledu neke mačke pretpostaviti kakav joj je sluh.

Poznato je da dominantno bijele mačke imaju plave, zelene, braonkasto-žute, a ponekad i oči koje su različite boje. Istraživanja su pokazala da kod mačaka koje imaju plavu boju očiju postoji velika vjerovatnoća da budu gluve.

Čak iako je samo jedno mačkino oko plavo, velike su šanse da na toj strani na kojoj joj se oko nalazi nema sluha. Kod maca sa braonkasto-žutim očima taj procenat je manji.

Bijeli mačići koji su rođeni sa mrljom u boji, na glavi, koja nestaje tokom polnog sazrijevanja, u velikom broju slučajeva imaju normalan sluh.

Stručnjaci nam poručuju da postoji genetski određena veza između mačaka sa bijelom dlakom, njihovih plavih očiju i njihovog sluha. Naime, nakon mnogo rada, naučnici su došli do sledećih saznanja:

5% svih mačaka ima bijelu dlaku;

Od 15 do 40% bijelih mačaka ima oba, ili pak samo jedno plavo oko;

Od 60 do 80% mačaka sa plavim očima ne čuje;

Od pomenutih 5% mačaka sa bijelom dlakom, njih od 60 do 80% imaju zelene i braonkasto-žućkaste oči i od 10 do 20% njih su gluve;

Mačke koje ne čuju, a imaju jedno ili oba plava oka čine od 0.25 do 1.5% ukupne populacije mačaka na svijetu.

Ako vas podaci nisu previše zbunili, shvatićete da je zaključak da, iako postoji duboko ukorjenjeno vjerovanje, nisu sve bijele mačke sa plavim očima gluve, ali većina njih jeste.

Naravno, to ne bi trebalo da vas spriječava da ih i dalje obožavate, prenosi Životinje.rs.

Bonus video: