Kako naučiti psa da se ne boji vode?

Važno je da plažu i učenje poveže sa nagradama i lijepim iskustvom
106 pregleda 0 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2017. 16:14h

Većina pasa obožava kupanje, plivanje i ronjenje. Međutim, neki se plaše vode, a neke rase jednostavno ne znaju da plivaju… Pročitajte nekoliko savjeta kako možete da naučite psa da zavoli vodu.

Nikada ne treba generalizovati! Ne znaju baš svi psi da plivaju… Psi koji imaju strah od vode obično imaju kratke noge, masivnu glavu i kratku njusku, kao što su francuski i engleski buldog, mops, jazavičar, baset i slični.

Činjenica da svi psi instinktivno znaju da plivaju, i nije baš najtačnija! Zato nikada nemojte bacati psa u vodu, jer može samo izazvati još veću traumu.

Odaberite mjesto ili plažu na kojoj nema previše buke i ljudi, kako bi vaš pas bio skoncentrisan na učenje.

Uvijek prvo vi uđite u plićak kako bi pas bio siguran da nema razloga za strah. Držite ga u naručju, kao kada se uči dijete da pliva, jer će tako steći sigurnost.

Ukoliko pas ne želi da uđe u vodu, ne treba ga forsirati. Igrajte se sa njim omiljenim igračkama i nagrađujte poslasticama. Važno je da plažu i učenje poveže sa nagradama i lijepim iskustvom.

Možda vaš pas nikada ne nauči da pliva, ali to ne znači da ga ne možete povesti na ljetovanje. Važno je da to prihvatimo i preduzmemo sve mjere predostrožnosti, prenosi Životinje.rs.

Bonus video: