Jesu li inteligentniji psi ili mačke

2 komentar(a)
pas i mačka, Foto: Shutterstock
pas i mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2017. 13:14h

Mačke bi mogle biti jednako inteligentne kao i psi, pokazalo je najnovije istraživanje mačjeg pamćenja koje su sproveli japanski naučnici sa Univerziteta u Kjotu.

U istraživanju, objavljenom u časopisu “Behavioural Processes” je učestvovalo 49 kućnih mačaka, a pokazalo je kako se mačke mogu sjećati specifičnih događaja, što psiholozi nazivaju epizodnim pamćenjem.

– Epizodno pamćenje je povezano s introspektivnom funkcijom uma, naše istraživanje bi moglo ukazati da mačke posjeduju određenu vrstu svijesti, rekla je Saho Takagi, psiholog sa Univerziteta u Kjotu.

– Zanimljiva je spekulacija možda uživaju aktivno se prisjećati nekih iskustava, poput ljudi, kazala je.

Mačke su testirali sjećaju li se iz koje su tačno posude jeli, i zaključili su kako se mačke mogu prisjetiti “šta” i “gdje” informacija o posudama. Stručnjaci vjeruju da mačke pamte i znatno duže nego što je bilo trajanje istraživanja.

Mačke takođe postižu slične rezultate kao i psi u raznim drugim mentalnim testovima, poput reagovanja na ljudske gestove, izraze lica i emocije.

– Mačke bi mogle biti jednako inteligentne kao i psi, nasuprot mišljenju da su psi znatno inteligentniji, rekla je Sato, prenosi Fokus.

Bonus video: