Ako primjetite ove simptome, odvedite psa veterinaru

212 pregleda 1 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2017. 20:14h

Iako su uz čovjeka već hiljadama godina, psi su do danas zadržali mnoge nagone, koji su im nekada pomagali da opstanu.

Budući da slabiji u divljini uvijek lošije prolaze, pokazivanje slabosti nije bilo poželjno, tako da je jedan od tih nagona i skrivanje bolesti.

Ipak, neke simptome možete primjetiti kod vašeg ljubimca i kada se to desi, odmah posjetite veterinara.

Promjene u apetitu

Nije neobično da pas preskoči jedan obrok, ali ako uporno izbjegava da jede, to je obično znak da nešto nije u redu.

Ista stvar je i s vodom. Ako pas pije više ili manje tečnosti nego uobičajeno, odvedite ga kod veterinara.

Kvalitet dlake

Kvalitetna pseća dlaka trebalo bi da bude gusta i sjajna. Naravno, gustoća se razlikuje od rase do rase, ali ako primjetite da je na krznu vašeg psa došlo do promena, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu.

U većini slučajeva osim propadanja kvaliteta dlake, primetićete da se pas često češe ili gricka. Tada postoji velika vjerovatnoća da pas ima problema s buvama ili alergijama.

Letargija/nezainteresovanost

Većina pasa ima ono nešto što ga raduje. Nekima je to trčanje za lopticama, neki vole duge šetnje, a neki igru sa drugim psima.

Ako pas iznenada promjeni ponašanje i nezainteresovan je za aktivnosti koje inače voli, vjerovatno ga nešto muči, pogotovo ako takvo ponašanje traje duže od dva dana.

Povraćanje

Svi psi ponekad povraćaju i povraćanje ne mora automatski da znači da je riječ o teškoj bolesti. Međutim, ako je učestalo i nikako se ne zaustavlja, stručnjaci savjetuju da kontaktirate veterinara, kako bi u startu eliminisali potencijalno opasne uzroke povraćanja, kao što je trovanje.

Problemi sa stolicom

Isto važi i za stolicu. Po pravilu, ona bi trebalo da bude vlažna i čvrsta. Ako je stolica suva, rijetka, ponekad čak i krvava, vrijeme je za konsultacije s veterinarom, kako bi eliminisao potencijalno opasne uzroke.

Ukratko, svim navedenim znacima zajedničko je da se javljaju iznenada i psi kod kojih se javljaju "preko noći" počinju da se ponašaju drugačije nego inače.

Ako takva stanja potraju duže od dan/dva svakako je vrijeme za posjetu veterinaru. Jer, kao i kod nas ljudi, bolje je spriječiti nego liječiti, prenosi index.hr.

Bonus video: