Čipovanje pasa ipak u avgustu - Vijesti.me
VAKCINACIJA PROTIV BJESNILA I IDENTIFIKACIJA PASA ZAKONSKA SU OBAVEZA VLASNIKA

Čipovanje pasa ipak u avgustu

Obaveza ponovo odgođena, nadležni tvrde da je u toku izrada mikročipova

Očitavanjem se dobijaju podaci o psu i vlasniku
Očitavanjem se dobijaju podaci o psu i vlasniku (Foto: Vettedpetcare)

Obavezno čipovanje pasa, nakon što je najavljeno za početak juna i jula, ponovo je odgođeno za naredni mjesec.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove “Vijestima” su kazali da su pripreme za početak akcije u završnoj fazi.

“Tender za izbor najpovoljnijeg dobavljača za nabavku čipova i pasoša za identifikaciju i registraciju pasa je završen. U toku je izrada mikročipova, odnosno unos prethodno kreiranih jedinstvenih i neponovljivih brojeva na sam mikročip i očekujemo da taj posao bude završen u naredne dvije do tri sedmice”.

Dodaju da će nakon toga veterinarskim ambulantama biti raspoređeni čipovi i pasoši, čime će biti ispunjeni i uslovi za početak registracije i unos u jedinstveni registar kućnih ljubimaca.

Programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, predviđeno je da identifikacija i registracija pasa, kao i vakcinacija protiv bjesnila, budu finansirani iz budžeta. Vlasnici pasa čipovanje će plaćati dva eura, umjesto više od 20, kolika je komercijalna cijena čipa.

Vakcine protiv bjesnila će, tokom trajanja akcije, biti besplatne.

Vakcinacija protiv bjesnila i identifikacija pasa zakonska su obaveza vlasnika.
Čipovanje je obavezno za sve odrasle i novorođene pse, najkasnije 90 dana od rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti, ili napuštanja legla.

Mikročip prati životinju tokom čitavog života, a očitava se pomoću kompatibilnog elektronskog čitača. Preko broja na čipu u budućoj jedinstvenoj bazi moći će da se dobiju podaci o životinji i njenom vlasniku.

Za pse koji su čipovani, uslijediće provjera čipa i on će biti upisan u u pasoš životinje, kao i registar kućnih ljubimaca. Ukoliko je čip nemoguće očitati, pas će biti ponovo označen.

O toj aktivnosti, kako su kazali iz Uprave za veterinu, vlasnici će biti blagovremeno obaviješteni.

Besplatnu vakcinu protiv bjesnila primiće svi psi koji su identifikovani odgovarajućim mikročipom. 


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Životinje