Dvije pande rođene u zatočeništvu predstavljaju nadu u opstanak vrste - Vijesti.me
BLIZANCI MEIMEI I HEHE

Dvije pande rođene u zatočeništvu predstavljaju nadu u opstanak vrste

Pande, mužjak i ženka, okoćene u rezervatu u Hetaopingu na jugozapadu Kine, prenijete su u drugi rezervat gdje su zvanično i svečano upisane u matičnu knjigu

Panda: Ilustracija
Panda: Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Dvije pande okoćene prije oko godinu dana u zatočeništvu u Kini, predstavljaju nadu u opstanak te vrste zbog uspjeha novog načina parenja tih sve rjeđih životinja.

Pande, mužjak i ženka, okoćene u rezervatu u Hetaopingu na jugozapadu Kine, prenijete su u drugi rezervat gdje su zvanično i svečano upisane u matičnu knjigu.

Blizanci se dobili ime Meimei, sreća na kineskom, i Hehe što znači harmonija.

Njihova majka, odgajena u zatočeništvu, privremeno je i bez intervencije čuvara provela više od mjesec dana na slobodi s mužjakom koji ne živi u rezervatu.

Taj metod je veliki korak ka obogaćivanju te vrste koja je mahom u zatočeništvu, i ohrabrenje je za uzgajivaće u rezervatima da tako nastave.

Reprodukcija pande je izuzetno teška, jer je ženka plodna samo nekoliko dana u godini, dok mužjak često ne pokazuje nikakvo interesovanje.

Kada ženka okoti blizance, često se brine samo o jednom mladunčetu, dok se drugo obično mora odnijeti u zatočeništvo gdje se o njemu brinu uzgajivači.


Najčitanije iz sekcije Životinje