Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima - Vijesti.me
Prebrojano više od 50

Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima

"Gotovo su svi medvjedi mršavi", kaže Tatjana Minenko koja vodi skupinu koja nastoji spriječiti susrete medvjeda i ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavio ruski ogranak WWF-a

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

GRAD na dalekom sjeveroistoku Rusije proteklih je dana preplavljen gladnim polarnim medvjedima zbog neuobičajeno toplog vremena, objavila je Svjetska fondacija za prirodu (WWF).

Prebrojano je više od 50 polarnih medvjeda u blizini Rirkaipija jer na morskim područjima na kojima uobičajeno love nema dovoljno ledenog pokrivača.

"Gotovo su svi medvjedi mršavi", kaže Tatjana Minenko koja vodi skupinu koja nastoji spriječiti susrete medvjeda i ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavio ruski ogranak WWF-a.

Iako su polarni medvjedi česti u tom području, posebno je rijetko za tako veliki broj da se do naseljenih područja spusti istovremeno, navodi organizacija.

To je područje suočeno s neuobičajeno toplim vremenom od početka decembra, navodi organizacija.

Iako se led uz obalu pojavio, nije dovoljno debeo da izdrži težinu medvjeda, kažu u organizaciji.

Prije nekoliko mjeseci izgladnjela ženka polarnog medvjeda uočena je stotine kilometara južno od prirodnog staništa u ruskom gradu Norilsku zbog smanjivanja ledenih prostranstava na sjeveru, prenosi Hina.

Mršava ženka pod stresom, sa blatnjavim šapama, tragala je tada za hranom u sjevernom sibirskom gradu. Medvjedica je kasnije spašena i odvedena u zoološki vrt u Krasnojarsk.

Vrt je tada objavio da se hranila pokvarenim ostacima hrane koje je pronašla.


Najčitanije iz sekcije Životinje