Zlatna groznica i indijanska kuhinja - Vijesti.me
GRADOVI MUNDIJALA

Zlatna groznica i indijanska kuhinja

Kujaba je poznata kao jedna od najtoplijih metropola Brazila, živa često prelazi 40 stepeni

Kujaba se nalazi u centralnom dijelu Južne Amerike. Glavni je grad savezne države Brazila, Mato Groso. Osnovao ga je 1. januara 1727. godine Rodrigo Cezar de Menezes, kapetan kapetanije Sao Paolo tokom zlatne groznice. Crkva Rosario, podignuta u to vrijeme, označavala je lokaciju bogatu zlatom. Nažalost, većina grada uništena je zemljotresom 1746. godine.

Kujaba 1818. godine dobija status grada, da bi je 17 godina kasnije proglasili prijestornicom Mato Grosa. Najveći uspon grad doživljava od 1960. godine. Te godine u Kujabi je živjelo svega 50 hiljada stanovnika, da bi 20 godina od tada ovaj grad predstavljao dom za više od četvrtine miliona ljudi. U posljednje dvije decenije stopa rasta broja stanovnika je smanjena, turizam se pojavio kao izvor prihoda, ali je i pitanje zaštite životne sredine po prvi put postao problem.

Kujaba je poznata kao jedna od najtoplijih metropola Brazila, sa temperaturama koje često prelaze 40 stepeni. Grad ima bogatu kulturu, zasnovanu na portugalskom, afričkom i indijanskom uticaju.

Grad je poznat po interesantnoj indijanskoj kuhinji, izvornim plesovima, narodnoj radinosti i muzici. U Kujabi se nalazi i veliki broj muzeja i spomenika. Ovo mjesto je van sezone domaćin lokalnog karnevala, poznatog kao Mikarekuja.

Grad se nalazi na vrlo pogodnom mjestu za turiste, jer se na ovom prostoru sučeljavaju tri ekosistema po kojima je poznata Južna Amerika - savane Serada, močvare Pantanala i Amazon. Uzevši u obzir ovakvo bogatstvo prirodom, ne čudi što je Kujaba poznata i kao “Zeleni grad”.

Dva fudbalska kluba smještena su u Kujabi. Miksto je osnovala grupa pomiješana od muškaraca i žena 1934. godine, koji su klub htjeli da nazovu Misto (miks), ali kako ih ne bi miješali sa sendvičima koji su nosili to ime, tim su nazvali Miksto.

Tek poslije više od 40 godina, 1976, Miksto se prvi put takmičio u Seriji A, kada je osvojio 27. mjesto. Klub se trenutno nalazi u brazilskoj Seriji D. Drugi klub iz Kujabe, koji nosi naziv grada, osnovan je 2001. godine. Kujaba se nalazi u rangu višem nego Miksta, Seriji C.

Kujabu je osnovao penzionisani fudbaler, Gaučo, a klub nije radio od 2006. do 2009. godine, usljed finansijske krize i nedostatka sponzora.

"Arena Pantanal": Parking veći od stadiona pod Goricom

Na „Areni Pantanal” odigraće se svega četiri meča ovogodišnjeg Mundijala. Stadion je napravljen na mjestu na kojem se ranije nalazio stari, „Hose Frageli” („Verdao”), koji je srušen 2010. godine.

Iste godine u kojoj je srušen „Verdao”, do tada glavni stadion u Kujabi, počelo je sa izgradnjom novog. “Arena Pantanal” ima parking na kojem se može smjestiti 15 hiljada automobila. Jedna od karakteristika ovog stadiona je to što njegova četiri ćoška ispunjavaju biljke i drveće.

Arena Pantanal će nakon Svjetskog prvenstva postati dom dva fudbalska kluba iz ovog grada, Miksata i Kujabe.


Najčitanije iz sekcije Zabava