BLOG Bijela kuća uskoro očekuje sporazum Izraela i Hamasa o primirju

Sukob Izraela i Hamasa – 214. dan

45832 pregleda 9 komentar(a)
Izbjegli Palestinci napuštaju Rafu, Foto: Reuters
Izbjegli Palestinci napuštaju Rafu, Foto: Reuters
Završeno
21:44h

Izrael i Hamas bi trebalo da mogu da prevaziđu preostale nesuglacice i dogovore se o primirju o kojem se raspravlja, rekao je portparol Savjeta Bijele kuće za državnu bezbjednost Džon Kirbi.

On je izrazio nadu da će sporazum biti postignut "vrlo uskoro" tokom tekućih razgovora u Kairu u Egiptu i pozdravio je što su sve strane tamo poslale izaslanike.

Kirbi nije htio da precizira o kojim nesuglasicama se radi.

Izrael je dao uvjeravanja SAD-u da je njegova vojna operacija u milionskom gradu Rafi na jugu pojasa Gaze "ograničena" po obimu i trajanju, i da treba da prekine krijumčarenje oružja palestinskom islamističkom Hamasu, rekao je Kirbi.

On je rekao da operacija duž granice Egipta i Gaze u istočnom dijelu Rafe "nije invazija punih razmjera" na taj grad protiv koje je predsjednik SAD Džo Bajden više puta upozorio iz humanitarnih razloga.

Kirbi je ponovio da se Vašington protivi "većoj" ofanzivi na Rafu i hoće da se što je moguće prije za humanitarnu pomoć otvori tamošnji prelaz na granici Egipta, kojeg je izarelska vojska danas ponovo zaposjela i zatvorila, te je prekinuto dostavljanjepomoći toj Gazi - opkoljenoj palestinskoj enklavi.

(Beta)

17:46h

Prelazi Rafa i Kerem Šalom, koje je Izrael zatvorio i time prekinuo dostavu pomoći Gazi treba "odmah da budu ponovo otvoreni", rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozivajući izraelsku vladu da prekine sa eskalacijom sukoba.

"Istovremeno zatvaranje prolaza Rafa i Kerem Šalom je posebno zloslutno za već očajnu humanitarnu situaciju. Oni treba odmah ponovo da budu otvoreni", rekao je Gutereš u izjavi novinarima.

On je takođe rekao da bi opšti napad na Rafu predstavljao "humanitarnu katastrofu".

Izrael je u nedjelju zbog navodnih raketnih napada, zatvorio prelaz Kerem Šalom, glavni prolaz za slanje humaniterne pomoći Gazi, a izraelska vojska danas je preuzela kontrolu nad prelazom Rafa, koji se nalazi na egipatskoj granici i time je prekinuta dostava humanitarne pomoći toj opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Gutereš je ukazao da u takvim okolnostima agencije UN koje djeluju u Gazi mogu već večeras da ostanu bez goriva.

"Pozivam izraelsku vladu da prekine eskalaciju i da se konstruktivno angažuje u tekućim diplomatskim pregovorima", dodao je on i pozvao i Izrael i palestinski Hamas da pokažu "političku hrabrost" i postignu sporazum o primirju.

On se zapitao zar civili u tom regionu nisu dovoljno trpjeli smrt i razaranje.

"Nemojte se zavaravati opšti napad na Rafu bio bi ljudska katastrofa", rekao je Gutereš.

Izraelska vojska je rasporedila tenkove i pozvala desetihe hiljada porodica na istoku grada Rafe da se evakuišu.

Gutereš je upozorio da nema mjesta u Gazi gdje civili mogu da se sklone i izrazio strahovanja da bi mogao da bude ogroman broj dodatnih civilnih žrtava u slučaju napada na Rafu.

"Čak i najbolji prijatelji Izraela su jasni, napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora", rekao je Gutereš i pozvao sve koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što mogu da pomognu da se izbjegne "još veća tragedija".

(Beta)

15:46h

Rojters javlja da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, apelovao na Izrael i Hamas da ne štede napore da postignu sporazum o primirju i upozorio Izrael da bi napad na Rafu "bio strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora".

"Uznemiren sam i pod stresom zbog obnovljene vojne aktivnosti u Rafi", rekao je Gutereš novinarima. "Zatvaranje prelaza Rafe i Karema Šaloma posebno je štetno po ionako strašnu humanitarnu situaciju. Oni moraju odmah biti ponovo otvoreni".

15:39h

Brazil je kasno u ponedjeljak osudio početak operacija izraelskih oružanih snaga protiv grada Rafe u Pojasu Gaze, rekavši da bi to moglo da ugrozi tekuće napore posredovanja i dijaloga, javlja Rojters.

Izrael je odlučio da "namjerno intenzivira sukob u oblasti za koju se zna da ima visoku koncentraciju civilnog stanovništva" ne obazirući se na pozive međunarodne zajednice, uključujući svoje najbliže saveznike, navodi se u saopštenju brazilskog ministarstva spoljnih poslova.

"Takva operacija može, štaviše, ugroziti tekuće napore posredovanja i dijaloga", navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska preuzela je danas kontrolu nad vitalnim graničnim prelazom Rafe između Gaze i Egipta, napredujući u grad na jugu Gaze nakon noćnih vazdušnih napada, dok su izgledi za sporazum o prekidu vatre visili o koncu.

14:57h

Od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa izraelska ofanziva je izazvala, uz veliki broj ljudskih žrtava i ozbiljnu humanitarnu krizu, ogromno razaranje u Pojasu Gaze.

Sudeći po analizi satelitskih snimaka dva američka istraživača, do 21. aprila je uništeno ili oštećeno 56,9 odsto zgrada u Gazi, odnosno ukupno 160.000.

Razaranje je bilo najveće u prva tri meseca sukoba, rekli su istraživači.

Od iznenadnog napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7.oktobra prošle godine, u kojem je poginulo više od 1.170 ljudi, uglavnom civila, sudeći po podacima do kojih je došao Frans pres, izraelska vojska je nemilosrdno napadala gusto naseljeni Pojas površine 365 kvadratnih kilometara.

U izraelskoj ofanzivi je do sada poginulo 34.789 ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Hamasa na toj palestinskoj teritoriji koju je Izrael opkolio. UN navodi da su 70 odsto žrtava žene i djeca.

Na sjeveru u gradu Gaza, u kojem je prije rata živjelo 600.000 ljudi, gotovo dvije trećine (74,3 odsto) zgrada je pogođeno.

Rafa na jugu Gaze, gdje sada živi 1,4 miliona Palestinaca, stanovnika i raseljenih, je do sada najmanje razorena sa 33,9 odsto pogođenih zgrada, ali je izraelska vojska danas tamo razmjestila tenkove i bombardovala taj grad.

11:57h

Izraelska operacija u Rafi u Gazi dan nakon što je Hamas prihvatio sporazum o prekidu vatre označava još jedan ratni zločin Izraela, rekao je potpredsednik Turske, Dževdet Jilmaz.

"Izvođenjem kopnenog napada na Rafu, samo dan nakon što je Hamas odobrio predlog Katara i Egipta za sporazum o prekidu vatre, Izrael je dodao još jedan zločin ratnim zločinima koje je počinio na palestinskim teritorijama od 7. oktobra", rekao je Jilmaz na društvenoj mreži Iks. Ankara će nastaviti da radi na tome da izraelsko rukovodstvo bude pravno kažnjeno, dodao je on, prenosi Rojters.

11:45h

Agencije UN saopštile su da su dva glavna prelaza u Pojasu Gaze i dalje zatvorena, praktično odsijecajući enklavu od spoljne pomoći sa vrlo malim brojem skladišta stacioniranih unutar enklave, javlja Rojters.

Portparol humanitarne kancelarije globalne agencije, Jens Larke, rekao je na brifingu za novinare u Ženevi da je Izrael zatvorio i prelaze Rafe i Kerema Šaloma u okviru svoje vojne operacije na Rafu.

Portparol humanitarne kancelarije globalne agencije, Jens Larke, rekao je novinarima da je Izrael zatvorio prelaze Rafe i Kerema Šaloma koji su namijenjeni pomoći, kao i ljude, u okviru svoje takozvane vojne operacije "ograničenog obima" u Rafi, gdje se sklonilo oko milion ljudi koji su protjerani.

"Dvije glavne arterije za dopremanje pomoći u Gazu trenutno su prekinute", rekao je on, dodajući da agencije UN imaju veoma male zalihe u Pojasu Gaze, jer se humanitarne zalihe odmah troše. Enklava ima samo jednodnevnu zalihu goriva, dodao je on.

"Ukoliko gorivo ne stigne u dužem vremenskom periodu, to bi bio veoma efikasan način da se humanitarna operacija stavi u grob", dodao je on. Portparol Svetske zdravstvene organizacije je u odgovoru na pitanje novinara rekao da se ne prave izuzeci za bolesne i povrijeđene pacijente, piše Rojters.

Dok su neke zalihe koje nijesu gorivo ušle preko sjevernog prelaza Erez posljednjih dana, agencije UN su saopštile da je to nedovoljno i teško za isporuku Rafi jer je to značilo preći aktivne borbene zona.

Izmjena: 12:11h
11:42h

Egipat je upozorio da izraelska operacija u gradu Rafi u Gazi prijeti naporima za prekid vatre, ubrzo nakon što je izraelska vojska preuzela kontrolu nad vitalnim graničnim prelazom Rafe između palestinske enklave i Egipta, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova, piše Rojters.

11:04h

Najmanje 34.789 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od početka rata protiv Izraela izazvanog napadima Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Izraelski mediji prenose da se ta brojka ne može potvrditi iz nezavisnih izvora, te da uključuje najmanje 13.000 naoružanih pripadnika Hamasa ubijenih u borbama.

Izrael takođe tvrdi da je ubijeno oko 1.000 palestinskih ekstremista u toj zemlji 7. oktobra.

U kopnenoj izraelskoj ofanzivi i tokom operacija duž granice sa Gazom ubijeno je 267 vojnika.

U međuvremenu, hiljade Izraelaca protestovale su širom zemlje pozivajući na hitan sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze.

Sinoćnim protestima je prethodila odluka izraelskog Ratnog kabineta da započne vojnu operaciju u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze, uz ocjenu da predlog o prekidu vatre, koji je nešto ranije prihvatio palestinski Hamas, nije u skladu sa zahtjevima Izraela.

U Tel Avivu se oko 1.000 demonstranata okupilo ispred sjedišta izraelske vojske, a bio je blokiran glavni autoput do kasno u noć.

U Jerusalimu su stotine demonstranata takođe pozvale na sporazum o taocima i u koloni su se kretali prema kući premijera Izraela Benjamina Netanjahua noseći transparent na kojem je pisalo "Tvoje ruke su okrvavljene".

Manjih demonstracija bilo je i u gradovima Haifi, Berševi i Ranani.

(Beta)

10:35h

Palestinski islamistički Hamas je objavio kopiju predloga o primirju i oslobađanju talaca za koji je ta ekstremistička organizacija sinoć rekla da ga prihvata.

Dokument koji su predložili Katar i Egipat ima za cilj okončanje sedmomjesečnog rata u Gazi, javlja danas Asošiejted pres.

Ostaje međutim nejasno da li će Izrael pristati na te uslove.

Predlog uključuje fazno oslobađanje izraelskih talaca zatočenih u Gazi uz postepeno povlačenje izraelskih vojnika iz čitave enklave koje se završava "održivim zatišjem" ili "stalnim prekidom vojnih i neprijateljskih operacija".

Izrael je ranije rekao da neće pristati ni na potpuno povlačenje svojih snaga, ni na stalan prekid vatre u okviru sporazuma o oslobađanju talaca.

U prvoj fazi od 42 dana primirja djelimično bi se povukle izraelske snage iz Pojasa Gaze i oslobodilo 33 talaca zatočenih na palestinskoj teritoriji, uključujući preostale izraelske žene - i civile i vojnike, te djecu, stare i bolesne osobe.

Trideset palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora bi se pustilo u zamjenu za svakog izraelskog civilnog taoca i 50 za svaku ženu vojnika.

Palestincima koji su raseljeni u Gazi bi se dozvolilo da se vrate u kvartove gdje su živjeli.

Strane bi potom pregovarale o uslovima naredne faze u kojoj bi bili pušteni preostali civili muškarci i vojnici, a izraelske snage bi se povukle iz preostalog dijela Gaze.

Uslov za tu fazu bilo bi postizanje "održivog zatišja".

Konačna faza bi uključila razmjenu tijela zatvorenika umrlih u zatočeništvu i početak plana obnove za enklavu koja bi trajala tri do pet godina "pod nadzorom mnogih zemalja i organizacija uključujuči Egipat, Katar i UN".

(Beta)

10:11h

Palestinski pokret Hamas planira da preda posmrtne ostatke nekoliko talaca koji su bili među njih 33 za koje se navodilo da će biti pušteni na slobodu u prvoj fazi primjene sporazuma o primirju koji je predložio, javlja danas Njujork tajms.

09:33h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija mogla bi u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalifikovani za punopravno članstvo u UN-u, te preporučilo Savjetu bezbjednosti UN-a da razmotri potencijalno članstvo.

08:35h

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Palestinski bezbjednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susjednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko - katarski prijedlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomjesečni rat Gazi, ali je neizvjesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da prijedlog ne ispunjava osnovne zahtjeve, navodi Asošiejted pres.

Više od milion ljudi smjestilo se u prenatrpane šatore i stanove u Rafi bježeći od izraelske ofanzive u drugim djelovima Pojasa Gaze.

Izrael tvrdi da je Rafa poslednje uporište Hamasa, ali se SAD protive velikoj invaziji u gradu na granici Egipta ako Izrael na obezbijedi kredibilan plan za zaštitu cvila koji su se tamo sklonili.

U ratu je poginulo više od 34.500 Palestinaca u Gazi u izraelskoj odmazdi za ubistvo oko 1.200 ljudi u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine.

(BETA)

07:09h

Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre i razgovaraće o tome sa saveznicima na Bliskom istoku, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je Miler, a prenosi Rojters.

Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu, gdJe "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".

Hamas je juče saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

07:07h

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua da bombardovanjem Rafe na jugu Pojasa Gaze ugrožava postizanje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa.

"Učinjen je ogroman napor da se postigne dogovor kojim će se osloboditi taoci i ostvariti primirje. Hamas je iznio predlog. Da Netanjahu zaista želi sporazum, ozbiljno bi pregovarao o tome. Umjesto toga, on ugrožava sporazum bombardovanjem Rafe", naveo je Safadi na društvenoj mreži Iks, a prenosi Rojters.

Hamas je juče saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar. Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavijestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obavještajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

07:04h

Sukob Izraela i Hamasa – 214. dan.

Izrael je sinoć saopštio da će poslati delegaciju na posredničke pregovore sa Hamasom, pošto je ta militantna palestinska organizacija prihvatila predlog o primirju koji su sačinili Katar i Egipat, a da je nastavio operacije u Rafi kako bi "izvršio vojni pritisak" na Palestince.

"Izrael će poslati delegaciju (...) na posredovanje kako bi se iscrpile mogućnosti za postizanje sporazuma" o primirju, "čak i ako su predlozi Hamasa daleko od suštinskih zahtjeva" Izraela, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

"Ratni kabinet je odlučio da nastavi operaciju u Rafi kako bi izvršio vojni pritisak na Hamas", dodaje se u saopštenju.

(BETA)

Izmjena: 07:10h

Bonus video: