STAV

Ekološka država, URA i buduća Skupština

Projekat Ekološke države treba da bude projekat koji nas ujedinjuje, projekat koji je svima nama iznad nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih osjećanja i ubjeđenja

13413 pregleda 726 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Kolašin 1600
Ilustracija, Foto: Kolašin 1600

Odgovor na poziv platforme Crno na bijelo.

Starije generacije sigurno pamte skoro nevjerovatnu medijsku pažnju i simpatije sa kojima je prije tri decenije dočekano radjanje projekta Ekološke države. Projekat Ekološke države, neraskidivo povezan sa postojanjem istinski suverene (a ne samo na papiru suverene) države Crne Gore, je bio i ostao daleko najbolji razvojni put Crne Gore; jedini put koji Crnu Goru može pretvoriti u širom svijeta poštovanu državu, planetarni primjer kvalitetnog života u harmoniji sa prirodom.

Poslije brojnih medijskih nastupa projekat sam popularno predstavio u knjižici “Put izlaska iz krize – Projekat razvoja Crne Gore na osnovama Ekološke države” koja je objavljena u aprilu 1991 godine, gde bi drugo nego na Cetinju. U martu 1993 objavio sam u Švajcarskoj knjižicu “Montenegro – Towards the First Ecological State” koja je uprkos tadašnjem balkanskom ludilu, koliko toliko bila zapažena u svijetu. Trideset godina kasnije, završavam pisanje nove knjige (biće objavljena prije kraja godine) o ekološkoj državi i razvoju Crne Gore u bitno drugačijem vremenu i uslovima. Pošto se predstojeće objavljivanje knjige poklapa sa mojim trajnim povratkom u Crnu Goru, po prvi put ću moći da svu energiju i znanje posvetim naizgled utopijskom ali realno mogućem preporodu Crne Gore. Rad na preporodu Crne Gore će od sada biti moja glavna i najvažnija aktivnost.

Juče je partija URA, i ja im na tome čestitam, uputila javni poziv svima u Crnoj Gori, a meni pojedinačno, da poslije izbora, udruženim snagama, započnemo ozbiljan rad na projektu Ekološke države. Sa simpatijom gledam na ovaj konstruktivni poziv i naravno, prihvatam iskreno pruženu ruku post-izborne saradnje na projektu ekološke države, što nikako ne znači da imamo iste stavove po svim ostalim pitanjima. Koristim priliku da čestitam URA što je nedavno postala punopravan član uticajne porodice zelenih partija Evrope i želim im uspješan rad u novoj Skupštini Crne Gore.

Projekat Ekološke države treba da bude projekat koji nas ujedinjuje, projekat koji je svima nama iznad nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih osjećanja i ubjeđenja. Veoma je važno da ideja ekološke države ima snažno jezgro i oslonac u Skupštini Crne Gore koja će biti izabrana 30-og avgusta. Zato, iako znam da je to teško ostvarljivo, predlažem (i URA treba da radi na tome) da poslanici u novoj Skupštini, koji vjeruju u projekat ekološke države, i kojima je ekološka država praktično jedina dodirna tačka (dakle poslanici iz inače razlicitih i suprotstavljenih partija), pokušaju da formiraju klub poslanika za ekološku državu; klub, koji bar u nečem spaja različitosti.

Zbog moga stava da Ekološka država mora biti iznad svega, moram imati nepristrasan stav prema svim partijama. Dakle, prepuštam gradjanima da svojom glavom izaberu bilo koju od lista koje budu na izbornom listiću. Da imamo lidere kojima je Crna Gora na prvom mjestu, poslije izbora bi imali Vladu nacionalnog jedinstva i spasa.

Kada je politika u pitanju moram reći da me veoma brinu tenzije i polarizacija u Crnoj Gori. Vidim realnu opasnost od možda i krvavih gradjanskih sukoba u neizbježno teškom periodu poslije izbora. Zbog toga molim sve učesnike izbora da se unaprijed obavežu na postovanje izbornih rezultata, da se unaprijed obavežu da će aktivno učestvovati u radu buduće Skupstine i da proglase jednogodišnji moratorijum na bilo kakvu podršku uličnim protestima uključujuci i litije.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")