Šćepanović laureat Hercegnovskog zimskog salona

On je nagrađen sa 700 eura za skulpturu pod nazivom “Zatišje”
302 pregleda 1 komentar(a)
Nagrađena Šćepanovićeva skulptura, Foto: Galerija JBB
Nagrađena Šćepanovićeva skulptura, Foto: Galerija JBB
Ažurirano: 01.02.2019. 10:27h

Hercegnovski zimski salon pod motom “Paralele” ove godine objedinjuje različite priče i simbolike, kazala je otvarajući 52. izdanje jedne od najstarijih likovnih manifestacija u regionu, umjetnica iz Mostara Silva Radić, uz poruku da životni ciklus Salona govori o kontinuitetu i istrajnosti, kao što sadašnji trenutak svjedoči o vitalnosti i impulsima savremenosti.

“Dvadeset autora večeras svojim simboličkim rečenicama, svojim djelima ostavlja trag u vremenu. Ostaviće trag i u svakom posmatraču koji se otvori svijetu simbola”, kazala je Radić i istakla da “umjetnost razumije samo jezik simbola, a simboličko ispisivanje rečenica, priča, romana, scenarija, produžava njezin vijek i daje joj beskrajan život”.

“Paralele, koje su tema ovog Zimskog salona, ukazuju na ono zajedničko i ono različito. Vjerujem da je tako i u drugim segmentima života – sagledavanjem paralelnih mišljenja i stavova uočavamo različitosti, pruža nam se prilika da sagledamo bolje i više, usmjereni ka istini, ma kakva ona bila. Samo tako unaprijeđujemo seb “, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić, pozdravljajući prisutne, a među njima i 18 od 20 umjetnika koji izlažu na ovogodišnjem Salonu.

Selektorka Senka Subotić, koja je učesnike Salona „izabrala u konsultaciji sa kolegama sa Sorbone i iz Udruženja Salona Nove realnosti u Parizu” koncipirala je izložbu kao sintezu različitih umjetničkih izraza s namjerom da prikaže stanje savremenih slikarskih tokova na ovim prostorima. Odlučila se za umjetnike iz Crne Gore i sa mostarske i banjalučke akademije.

Prvu nagradu 52. Hercegnovskog zimskog salona, prema odluci tročlanog žirija, zaslužio je vajar Miodrag Šćepanović iz Kolašina, drugu - slikarka Marija Vemić iz Nikšića, a treću umjetnica Silva Radić iz Mostara.

Predsjednik žirija slikar Radoslav Milošević Atos je kustvrdio da “selekcija raznovrsnih radova nije povod već rezultat, nadahnuće za očovječenje kroz umjetnost”.

Postavku Hercegnovskog zimskog salona posjetioci mogu vidjeti u Galeriji Josip Bepo Benković do 20 marta.

Šćepanović: Iznenađen nagradom

Za mene je iznenađenje što sam pozvan da izlažem na Salonu, a zatim i što sam nagrađen, kazao je Miodrag Šćepanović koji je dobio prvu nagradu za rad “Zatišje”.

"Tek kada su ljudi prišli da čestitaju saznao sam za nagradu”, kazao je Šćepanović nakon zvaničnog otvaranja Salona.

Nagrađena skulptura “Zatišje” izlagana je do sada samo jednom, u oktobru na Jesenjem salonu u Parizu. Autor podsjeća da je dobitnik tri nagrade na Jesenjem salonu u Parizu i Salonu francuskih umjetnika, dvije najprestižnije manifestacije u Francuskoj.

“Zatišje je uzvisilo naš odnos prema kamenu kao vajarskom mediju.Šćepanović kroz kamen stilizuje, idealizuje ljudsko lice, lice žene, koje stameno I proročanski spaja drevno I ovovremeno.Ono plemenito vaskrsava kroz kamen”, navedeno je u odluci žirija .

“Uvijek sam zadovoljan kada učestvujem na tako velikim salonima, što mi je rad uopšte odabran, ne očekujući nagrade. U Crnoj Gori sam prije ove, dobio samo jednu nagradu, 2003. godine. Zato je i moje iznenađenje zbog ovog priznanja veće", kaže Šćepanović

Već 9. februara ponovo putuje u Francusku gdje će na Salonu francuskih umjetnika predstaviti tri nove skulpture u kamenu.

Šćepanović je vajarstvo završio na FLU u Beogradu u klasi prof. Miše Popovića 1983 godine. Član je ULUCG od 1990. godine i „Jesenjeg salona“ u Parizu od 2008 godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada među kojima posebnu pažnju zaslužuju: Prva nagrada „Pol Belmondo“za skulpturu na jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, nagrada „Mišel Dimon“za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika u Parizu 2012. godine kao i bronzana medalja na Salonu francuskih umjetnika ,Grand pale u Parizu 2014. godine.

Bonus video: