FOTO U Podgorici otvoren Balkanski festival ruskih crtanih filmova

Organizatori su istakli zahvalnost na prostoru koji su im ustupili Kinoteka i MCCG i istakli da je festival namijenjen dijaspori Ruske federacije, ali i da se njegovim organizovanjem u Crnoj Gori pokreće nova važna saradnja u istoriji dviju kultura

4288 pregleda 8 komentar(a)
Sa otvaranja festivala, Foto: Savo Prelević
Sa otvaranja festivala, Foto: Savo Prelević

Balkanski festival ruskih crtanih filmova otvoren je večeras u Velikoj sali Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra Crne Gore (MCCG) u Podgorici.

Aplauze najmlađe publike, ali i onih starijih, izmamio je interesantan program na otvaranju, a koji je bio na ruskom jeziku.

Organizatori su istakli zahvalnost na prostoru koji su im ustupili Kinoteka i MCCG i istakli da je festival namijenjen dijaspori Ruske federacije, ali i da se njegovim organizovanjem u Crnoj Gori pokreće nova važna saradnja u istoriji dviju kultura.

Publici se na otvaranju, pored ostalih, obratila i Susana Alperina, novinarka i filmska kritičarka.

Nakon tridesetominutne ceremonije otvaranja uslijedila je projekcija dugometražnog crtanog filma "Hofmanijada" u režiji Stanislava Sokolova.

Festival se održava i sjutra u Podgorici, a sjutra i preksjutra priliku da pogledaju ruske crtane filmove imaće i publika u Budvi u bioskopu Cadmus Cineplex.

"Specijalne projekcije klasičnih i novih filmova najstarijeg ruskog filmskog studija ‘Sojuzmultifilm’ održavaju se povodom 85. godišnjice legendarne ‘fabrike crtanih filmova’, na inicijativu Rossotrudničestva, kompanije Balkanski putnik i Ruske gazete. Poseban poklon za mlade gledaoce biće projekcija novog jedinstvenog dugometražnog filma ‘Hofmanijada’", kazali su organizatori.

Festival u Crnoj Gori organizuju: “Balkanski putnik”, “Ruskofona dijaspora Crne Gore”, Kulturno-informativni centar “Moskva” u Podgorici i “Rossotrudničestvo”, uz podršku Dana ruskog dječijeg filma u Srbiji “Priče o djetinjstvu”. Festival je podržala Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Bonus video: