Festival etnološkog filma u Risnu

Od prvog do trećeg septembra, na različitim lokacijama, biće prikazano deset filmova po izboru režisera Vladimira Perovića

1070 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Prvi Festival etnološkog filma - Risan 2022. biće održan u Risnu od prvog do trećeg septembra, u organizaciji nevladine organizacije ‘’Medaur’’ Risan - Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna.

”Ideja Festivala je da publici pruži da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podigne nivo svijesti o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa”, navodi se u saopštenju.

Revijalno izdanje Festivala pripremljeno je na osnovu selekcije filmova režisera Vladimira Perovića.

Organizatori najavljuju da će tokom trodnevnog programa biti prikazano deset filmova iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala. Kao prateći program najavljeno je stručno predavanje i radionica na temu običaja vezanih za risansku svadbu o čemu će govoriti etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević.

Program će se realizovati na nekoliko lokacija: u dvorištu palate Ivelić, na terasi nekadašnjeg Doma kulture i Osnovne škole “Veljko Drobnjaković”, a planirano je i gostovanje Festivala u Morinju, četvrtog septembra kada će biti prikazana tri filma.

”Cilj nam je da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a ujedno da publici i stvaraocima pružimo priliku boljeg razumijevanja, razmjena ideja i unapređenja stvaralaštva”, piše se u saopštenju.

Projekat je finansirala Opština Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Bonus video: