U traganju za zlatnom žicom

Bio-bibliografija Živka Nikolića, autorke Vere Đukanović, biće predstavljena sjutra u Crnogorskoj kinoteci

2635 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija bio-bibliografije Živka Nikolića “U traganju za zlatnom žicom”, autorke Vere Đukanović, biće upriličena sjutra u Podgorici, u 20 časova, u Crnogorskoj kinoteci, kamernoj sali Muzičkog centra.

”Bio-bibliografija Živka Nikolića rađena je povodom osamdesetogodišnjice rođenja i dvadesetogodišnjice smrti velikog sineaste. Ona predstavlja popis radova o njegovom životu i djelu, prikaza njegovih filmova, učešća na festivalima, nagrada...”, ističe se u saopštenju Kinoteke.

Knjigu čine dva poglavlja: “Stvaralaštvo Živka Nikolića” i “Literatura o Živku Nikoliću”.

Prvo poglavlje sadrži odjeljke: “Kratkometražni filmovi”, “Dugometražni igrani filmovi”, “DVD izdanja”, “TV serije i filmovi”, “Književni rad (scenarija i poezija)” i “Intervjui”, dok se drugo poglavlje obuhvata: “Monografske publikacije i posebni otisci”; “Poglavlja i članci u knjigama i zbornicima”, “Članci u časopisima i novinama” i “Elektronski izvori”.

”Bio-bibliografija Živka Nikolića je dragocjen vodič svim istraživačima koji se bave istorijom filma, crnogorskom ili, pak, jugoslovenskom, kao i podsticaj za osvjetljavanje lika i djela reditelja koji po liričnosti i metaforičnosti nema stilskog i vrednosnog pandana u jugoslovenskoj kinematografiji”, piše u saopštenju.

Promocija, najavljuju, ima atipičan koncept: odlomke Živkovih izlaganja o filmu i o sebi, koje je odabrao urednik izdanja Andro Martinović, govoriće glumci: Vanja Jovićević, Lara Đukanović, Slavko Kalezić i Vukan Pejović. Tekstovi datiraju od intervjua povodom Nikolićevog dobijanja nagrade 1971. godine, kad je filmom “Trag” debitovao na 18. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, preko intervjua koji su objavljeni u časopisima i novinama poslije uspjeha filma “Marko Perov” 1975. godine ili intervjua nakon uspjeha filma “Prozor” u Oberhauzenu, intervjua u Puli - nakon projekcije filma “Beštije”, intervjua tokom snimanja ostalih filmova, sve do intervjua za TVCG iz 1998. godine i u “Pobjedi” novembra 1999. godine.

Publika će imati priliku i da pogleda dva kratka Nikolićeva filma “Ždrijelo” i “Prozor”. Izdavač je Crnogorska kinoteka. Grafičko oblikovanje uradio je Nikola Latković.

Bonus video: