Studentski filmovi i razgovori sa autorima

Revija "FDU u Kinoteci" nastavlja se večeras, ponovo zanimljivim programom u sali Crnogorske kinoteke u 20 časova

1466 pregleda 0 komentar(a)
Večeras na programu i film Sare Stijović, Foto: Promo
Večeras na programu i film Sare Stijović, Foto: Promo

Smotra studentskih filmova "FDU u Kinoteci", koju je do sada obilježilo veliko interesovanje publike, dobar prijem i zanimljivi razgovori nakon projekcija, nastaviće se danas, u sali Crnogorske kinoteke u 20 časova. Treći ciklus ove revije ponovo donosi jedinstven program, čiji je cilj prikazivanje studentskih radova tokom pet sedmica zaredom.

"Na repertoaru su ispitne vježbe sa svih godina i nivoa studija kao svojevrstan presjek u kom se može vidjeti progres i razvojni put kojim studenti napreduju od prve do posljednje godine studija, kroz različite zadate ispitne vježbe sa kojima se susreću tokom školovanja", navodi se u saopštenju.

FDU u Kinoteci, Kad ja pođoh, Sara Stijović
foto: Promo

Večeras će biti prikazani filmovi: "Vremenska kapsula" Tamare Kadović, "Kad ja pođoh" Sare Stijović, "Utvare" Davida Todorovića, "Da mu j***m mater" Ivana Čojbašića, "Equilibrium vitae" Vuka Markovića, "Shelters" Ivana Salatića i "Ključ" Gojka Berkuljana.

Nakon projekcija slijede razgovori sa nastavnim osobljem i autorima filmova, a prisutni se mogu informisati i o načinu, modulu i nivoima studiranja na Fakultetu dramskih umjetnosti, studijskim programima i nastavnom osoblju, ali i ličnim iskustvima autora i izazovima sa kojima su se susretali tokom realizacije.

Tridesetak selektovanih filmova, po odabiru redovnog prof. dr Nikole Vukčevića, nastalo je u različitim vremenskim fazama i finansirani su na različite načine. Mentorstvo, pored Vukčevića, potpisuju i redovna profesorica Marija Perović, docent Dušan Kasalica kao i saradnik u nastavi mr Sead Šabotić.

"Osim što predstavlja odličan povod i susret različitih generacija studenata režije, utoliko imamo priliku da se podsjetimo na rane radove danas istaknutih reditelja koji čine savremenu kinematografsku scenu u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Bonus video: