Individualni fotografski koncepti: Izložbe fotografija "Ispod Tatri" i "Vrijeme promjena"

“Autori će predstaviti svako svojim konceptom, sa blizu 50 radova, a ističemo da su oba autora iz Crne Gore i da su prošli selekciju našeg Umjetničkog savjeta između 29 prijava koje su pristigle na konkurs", kazali su iz galerije "F64"

2558 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Fotografija Marka Ćipovića, Foto: Marko Ćipović
Fotografija Marka Ćipovića, Foto: Marko Ćipović

Izložbe fotografija “Ispod Tatri” autora Stefana Vukićevića i “Vrijeme promjena” autora Marka Ćipovića biće otvorene danas u Podgorici, u Fotografskoj galeriji “F64” u Ulici Đoka Miraševića, u 20 časova.

“Autori će predstaviti svako svojim konceptom, sa blizu 50 radova, a ističemo da su oba autora iz Crne Gore i da su prošli selekciju našeg Umjetničkog savjeta između 29 prijava koje su pristigle na konkurs. Vjerujemo da će ova činjenica biti afirmativna i za druge umjetnike koji se izražavaju kroz fotografiju da apliciraju kada raspišemo konkurs krajem godine i na taj način podižemo fotografsku umjetnost i kulturu na još veći nivo u našoj zemlji”, saopšteno je iz galerije “F64”.

“Stefanov pristup je na momente hladan, pedantno dokumentaristički, fokusiran na samu akciju - momenat u vremenu, bez tendencije da naširoko objašnjava uzroke ili lamentira nad ‘svijetom koji nestaje’. Fotografija nije istina, ona je uvijek realnost istrgnuta iz konteksta, onako kako to autor vidi. Pa su tako i Stefanove slike njegov intimni doživljaj ljudi i donekle prostora, nepogrešivo iskren i dosljedan, kao i kompletan njegov dosadašnji opus - u nastanku”, piše renomirani fotograf i fotoreporter Stevo Vasiljević o Vukićevićevom radu.

Fotografija Stefana Vukićevića
Fotografija Stefana Vukićevićafoto: Stefan Vukićević

Redovna profesorica na katedri za fotografiju na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Ivana Tomanović, komentarišući Ćipovićeva djela, ističe da je svaka “fotografija je svjedok prolaznosti vremena, ali i vječnosti u trenutku. Ona nas podsjeća da smo dio nečeg većeg, da naše priče i emocije oblikuju svijet oko nas”.

“Fotografije nam pomažu da zastanemo i pogledamo ta lica i tijela u pokretu. Pozivaju nas da se upustimo u jedinstveno putovanje kroz ulične prizore koji otkrivaju dublje slojeve ljudskih emocija i društvenih dinamika. One vješto hvataju trenutke tihe pobune, izraze lica punih nade ili tuge, gestove koji oslikavaju strujanje krvi u žilama i ulične pejzaže koji naslućuju budućnost i svjedoče prošlost”, dodala je ona...

Bonus video: