Ne dozvolite da gubitak posla utiče na brak

Bez obzira na to da li je riječ o koliko-toliko planiranoj odluci ili potpuno neočekivanom gubitku posla, psihološke i finansijske poteškoće mogu biti teške
10 komentar(a)
par, bračni par, Foto: Shutterstock
par, bračni par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2013. 12:28h

Gubitak posla i plate može biti velik udarac i stres za vaš brak, jednako kao i za vaš bankovni račun. Bez obzira na to da li je riječ o koliko-toliko planiranoj odluci ili potpuno neočekivanom gubitku posla, psihološke i finansijske poteškoće mogu biti teške.

Razmišljanje u okvirima "naše"

Ovo je jedna od najtežih mentalnih promjena koje ćete morati da prihvatite u slučaju gubitka posla. Teško je odjednom se naći u toj poziciji i osjećati se kao teret, a ne kao podrška i oslonac u porodici. Jedini način na koji vi i vaš partner možete da nastavite dalje u pozitivnom smjeru, jeste da donesete odluku, od samog početka, da ste vi tim i da sav novac koji dolazi u kuću dijelite kao partneri.

Budžet, budžet, budžet

Možda ste navikli da posjećujete restorane ili naručujete jela, da imate čistačicu ili bejbisiteriku, jednom mjesečno idete u mini šoping. Sa rezovima u prihodima, morate da smanjite i troškove. Na papir morate da stavite dosadašnje troškove i prihode, kao i trenutno stanje. Tada odlučite koje ćete troškove srezati, jer ih sada naprosto ne možete priuštiti. Napravite novi budžet i pridržavajte ga se.

Ako je moguće, vježbajte

Ako se slučajno nalazite u situaciji u kojoj znate da ćete kroz nekoliko mjeseci ostati bez posla isprobajte da postepeno smanjite troškove. Tako ćete najlakše u praksi vidjeti, gdje ćete najlakše uštedjeti, bez čega možda ne možete i slično. Na taj način ćete vidjeti da li ste nešto preskočili ili izostavili u svom budžetu. A ovo će vam dati priliku da se postepeno naviknete na trenutnu situaciju.

Razgovarajte o svojim novim ulogama

Sjedite sa partnerom i iskreno porazgovarajte o tome kako će vaše domaćinstvo funkcionisati kada ostanete na samo jednoj plati. Morate da popričate i o tome šta se može uraditi do pronalaska novog posla. Hoće li partner bez posla trenutno ostati kod kuće sa djecom i čekati neku bolju priliku ili je potrebno prihvatiti bilo kakav posao... Porazgovarajte i o novim ulogama u kući, o ravnopravnosti uprkos tome što jedno od vas dvoje trenutno nema posao. Novonastalu situaciju potrebno je objasniti djeci, koja možda više neće moći da dobiju baš sve što požele...

Stalno komunicirajte

Ovo se nadovezuje na prethodnu stavku. Prelazak sa dva prihoda na samo jedan, neće proći glatko, osim u slučaju da oboje razgovarate otvoreno, iskreno i često – o svemu, a pogotovo o tome kako i koliko će vam se promijeniti život. Važno je da oboje osjećate slobodu da izrazite svoje iskreno mišljenje i brige – tako ćete se mnogo lakše uhvatiti u koštac sa trenutnom situacijom, a zajedno ćete se lakše i izvući iz nje.

Bonus video: