Zabavite djecu tokom dužeg putovanja

Mališanima se svako putovanje čini mnogi dužim nego roditeljima, jer djeca imaju drugačiji osjećaj za vrijeme od odraslih osoba
67 pregleda 0 komentar(a)
djeca, auto, Foto: Shutterstock
djeca, auto, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2018. 19:58h

Svako ko planira da pođe automobilom na duže putovanje i pri tom vodi djecu sa sobom trebalo bi da se potrudi da mališanima ne bude dosadno, jer će tako putovanje učiniti prijatnijim za sve putnike.

Kada do destinacije treba još nekoliko sati vožnje, sa zadnjeg sjedišta dolazi neminovno pitanje: Kada ćemo da stignemo? Roditelji često na ovo pitanje ne odgovaraju sa potpunim razumijevanjem i djecu čine nervoznijom. Mališanima se svako putovanje čini mnogi dužim nego roditeljima, jer djeca imaju drugačiji osjećaj za vrijeme od odraslih osoba.

Čak i u doba pametnih telefona i mobilnih DVD plejera, prije putovanja je najbolje da pripremite plan da djeci put učinite zanimljivijim. To znači da treba da pripremite dovoljno slikovnica, bojanki i olovki, da bi i mala djeca mogla nešto da rade nezavisno od ostalih. Muzički plejeri su takođe odličan način da djeca prekrate vrijeme. Ako roditelji baš ne vole muziku koju slučaju djeca, preporučljivo je djeci nabaviti slušalice. Naravno, postoji i muzika u kojoj zajedno mogu da uživaju i roditelji i djeca. Takođe, ima i zanimljivih zajedničkih igara. Na primjer, pogađanje registarskih oznaka automobila koje srećemo na putu, ili koje boje će da bude prvi auto koga ćemo da sretnemo. Na kojoj strani puta će se pojaviti prva naredna kuća? Mašta ne poznaje granice. Čak su i igre sa riječima vrlo poželjne. Možete da proširite i znanje djece iz geografije pitanjima u kom smjeru se krećemo, koji su naredni gradovi ili zemlje na našem putu? Kako se zove glavni grad države kroz koju prolazimo ili koju smo rijeku upravo prešli?

Tek kada roditelji istroše sve ove opcije, mogu da probaju malo da sačuvaju svoje živce tako što će malo da daju telefon ili tablet da se igraju na njima. Na kraju, ovako duge vožnje nijesu uobičajene, pa se može malo progledati kroz prste.

Ne treba zaboraviti da djeca s vremene na vrijeme treba i da se razmrdaju. Zato su češće pauze dobrodošle. Za tu priliku treba birati mjesta u prirodi ili u parku.

Najbolje bi bilo kada bi djeca iskoristila vrijeme putovanja da odspavaju i da seprobude pred dolazak na destinaciju. Zato bi trebalo isplanirati i u koje doba dana krenuti na put, ali svakako ne rizikujući bezbjednost. I ne zaboravite da ponesete omiljene igračke uz koje djeca najradije spavaju.

Bonus video: