Ovu odjeću ne perite na više od 30°C: Omekšivač joj jako šteti

Stručnjak tvrdi da sportsku i sve vrste odjeće sa elastinom cijeli život peremo pogrešno

15225 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Toplota može da ošteti elastičnost tkanine, a uprkos tome što odjeća za trening može biti jako prljava, treba je prati na niskim temperaturama

Kada je riječ o pranju veša, može se reći kako tu nema previše mudrosti. Odvojite boje, okrenete odjeću naopačke i stavite u mašinu za veš s deterdžentom i omekšivačem. Ali, prema riječima Deyana Dimitrova, direktora firme "LaundryHeap", postoji još mnogo drugih detalja na koje valja obratiti pažnju. Čini se da su neki od nas neke vrste odjeće prali pogrešno cijeli život.

Ovaj ugledni stručnjak je za Mirror podijelio neke od svojih najboljih savjeta za pranje veša.

Okretanje produžava vijek trajanja

"Okretanje odjeće prije pranja obezbjeđuje da spoljašnji sloj ne poprimi boju, dlačice i slično od drugih predmeta u mašini", objašnjava Dimitrov. Osim toga, možete koristiti i maramice za sakupljanje boje kako ne biste bili u strahu hoće li vam neka odjeća promijeniti boju nakon pranja.

"Opšte pravilo je da, kada veš perete s unutrašnje strane, produžavate mu vijek trajanja, tako da je svakako mudro tako prati sve vrste odjeće", naglašava ovaj ekspert. Još jedna greška koju ljudi često prave je stavljanje previše deterdženta.

"Zabluda je da će veća količina deterdženta bolje oprati odjeću. Zapravo je suprotno. Stavljanje previše deterdženta stvoriće višak sapuna, koji će tamo zarobiti prljavštinu, bakterije i mirise, umjesto da ih uklanja. Uvijek se pridržavajte preporučene doze", savjetuje Deyan.

Umjesto omekšivača - prirodna alternativa

A kada je riječ o omekšivaču, on tvrdi da taj korak treba u potpunosti preskočiti tokom pranja sportske odjeće.

pranje veša
foto: Shutterostock

"Odjeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala, koji dobro djeluju na zaštitu od znoja i održavaju nas 'hladnima' tokom vježbanja. Omekšivač tkanine ne djeluje dobro na te materijale", upozorava Dimitrov.

Dodaje da omekšivači djeluju tako što na odjeći ostavljaju voštani premaz kako bi odjeća bila mekša. Kada on ostane na sportskoj odjeći, to sprječava njenu sposobnost da štiti od znojenja. Da biste to izbjegli, u potpunosti preskočite omekšivač ili se odlučite za prirodnu alternativu: sipajte pola šoljice sirćeta u dio za omekšivač prije posljednjeg ciklusa ispiranja.

Voda i sirće sat vremena prije pranja

Što se tiče temperature pranja, odjeću za trening i bilo koju drugu koja sadrži elastin treba prati isključivo na niskim temperaturama. "Toplota može oštetiti elastičnost tkanine, a uprkos tome što odjeća za trening može biti jako prljava, treba je prati na niskim temperaturama", ističe stručnjak.

Kupovina djelotvornog deterdženta obezbijediće da vaša odjeća za trening uvijek izađe iz mašine čista, čak i nakon pranja na 30 stepeni. Isto tako, svu sportsku i odjeću s elastinom osušite na svježem vazduhu, ne nu mašini za sušenje ili radijatorima.

Deyan preporučuje da znojavu odjeću potopite u rastvoru vode i pola šoljice sirćeta, oko sat vremena prije pranja. To će vam pomoći da se ukloni nakupljeni znoj i prljavština, piše Mirror.

Bonus video: