Tanja Zečević – Miranović: Kada kap prepuni čašu

Svi mi imamo, tokom karijere, dosta situacija kada smo nezadovoljni postojećim stanjem, okruženi nerazumijevanjem onih koji odlučuju i kada nailazimo na prepreke u realizaciji planova.
357 pregleda 0 komentar(a)
tanja_1, Foto: Privatna arhiva
tanja_1, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.10.2011. 16:54h

Nakon osam godina provedenih u RTCG, Tanja Zečević – Miranović 2008. donosi “najtežu odluku u životu” – da napusti tu medijsku kuću.

Tu je, kaže, završila pripravnički staž, učila od najboljih novinara tajne novinarskog zanata, doživjela nezaboravne trenutke, stekla prijatelje.

- 2011.godina je sigurno najljepša u mom životu, jer sam postala majka i uživam sa svojim sinom, ali, ako bi se napravila neka ljestvica lijepih godina, godine provedene u TVCG su, odmah poslije ove – navodi Tanja.

O tome šta je prethodilo odluci o odlasku iz te TV kuće, Tanja kaže kako je do toga došlo “spletom privatnih i poslovnih razloga koji su se izdešavali u relativno kratkim razmacima”.

-Jednostavno, morala sam se tada zapitati - da li su ovo znakovi pored puta koje bih morala znati pročitati? Svi mi imamo, tokom karijere, dosta situacija kada smo nezadovoljni postojećim stanjem, okruženi nerazumijevanjem onih koji odlučuju i kada nailazimo na prepreke u realizaciji planova. Mojoj odluci da odem iz TVCG prethodila su sitna nezadovoljstva koja su se taložila jedna na drugo dugo vremena, loša finansijska situacija zbog koje mi mladi novinari željni posla i afirmacije, uprkos dobroj volji uredništva, tada nijesmo mogli raditi projekte koje smo željeli – priča Tanja.

Prelomni momenat koji ju je natjerao na pomisao o nekom drugačijem poslu, desio se mnogo prije nego što je zaista napustila RTCG, prvom polovinom 2006.

-Oni koji su u rukama držali pravo da odlučuju, prekinuli su realizaciju jednog projekta u koji sam, zajedno sa kolegama, uložila dvije godine rada, napravivši emisiju koja je, prema svim istraživanjima, bila najgledanija te vrste na crnogorskom medijskom nebu. Emisija je završena, a da nam nije ponuđeno da radimo ništa novo. Vjerovatno je to bila kap koja je prepunila čašu. Narednu godinu radila sam dosta, ali činilo mi se da više ništa nije bilo isto. Nekako sam se umorila i odlučila da napravim kratak predah od televizije – kaže Zečević - Miranović.

Ponuda za posao iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) stiže u tom peridu.

-U cijelom tom vrtlogu osjećanja, kolebanja, premišljanja, dolazi ponuda iz EPCG. Kako sam često poslovno sarađivala sa njima, a ljudi se kroz posao upoznaju, smatrali su da bih ja bila dobro rješenje za PR FC Distribucije. Iako sam, mogu reći, dobila ponudu koja se ne odbija, iako je došla u vrijeme kada sam i sama bila na prekretnici, ipak mi je trebalo punih pet mjeseci da prelomim. I eto, sada sam u Direkciji za odnose s javnošću najveće i finansijski najstabilnije kompanije u Crnoj Gori - kaže Tanja.

Svi mi imamo, tokom karijere, dosta situacija kada smo nezadovoljni postojećim stanjem, okruženi nerazumijevanjem onih koji odlučuju

Novinarstvo je moj život

O svom pozivu kojim se sada bavi, Odnosi s javnošću, odnosno PR služba, Tanja kaže kako “pruža jako puno mogućnosti da čovjek izrazi svoju kreativnost”. -Svakako je profesija koju jedan novinar može sa zadovoljstvom raditi, pogotovo u onom njenom dijelu koji se bavi odnosima sa medijima. Inače, ja kada se latim nekog posla, radim kao da mi je to jedino i posljednje u životu. Ne štedim se, volim da radim i to me ispunjava. Tako je i u ovom poslu. Ali, kada me pitate za uživanje, novinarstvo je moj život i samo se u toj profesiji osjećam kao svoja na svome. Da nijesam probala nešto drugo nikada ne bih shvatila što zapravo najviše volim. Sada znam – kaže Tanja.

Ništa se ne dešava slučajno

Na pitanje da li postoji mogućnost da se opet vrati novinarstvu, Tanja kaže “kako u životu ništa nije konačno, sada sam ovdje sjutra već ne moram biti”. - Inače, uvijek nešto pišem. Nikada nijesam izgubila onu novinarsku žicu za prepoznavanjem dobre priče. Ponuda ima, ali nijesam osjetila da je ijedna do sada bila ona prava. Vjerujem da se ništa ne dešava slučajno, tako da znam da će se kockice složiti kada bude vrijeme. Ovdje gdje jesam mi je dobro. Za sada – kaže Zečević - Miranović.

Bonus video: