Muškarci i žene koriste različite strategije

Tokom igre, neki od volontera su bili suočeni sa mogućnošću socijalne isključenosti. Volonterima je rečeno da kada odaberu opciju da igraju sami, oni "rizikuju da budu isključeni ".
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 13:51h

Mnoge studije pokazaju da muškarci imaju tendenciju da budu i fizički i verbalno više agresivni od žena.

Prema novoj studiji, koja će biti objavljena u časopisu Psichological Science, dokazano je da žene nijesu manje borbene od muškarca - one jednostavno koriste drugačiju strategiju da se izbore . Konkretno, žene se više oslanjaju na indirektne oblike agresije, kao što je socijalno isključenje.

Da bi ispitali kako muškarci i žene reaguju kada se suoče sa socijalnom prijetnjom , naučnica Džojs F. Benenson sa Harvarda, zajedno sa svojim kolegama, tražila je od volontera da igraju utakmicu protiv dva hipotetička partnera u kojima su sakupljali bodove za novac.

ScienceDaily navodi da su volonteri imali mogućnost da igraju sami , da formiraju savez sa jednim od partnera, ili da sarađuju sa oba partnera (u ovoj strategiji, oni bi izbjegli takmičenje, ali bi dijelili profit na tri dijela).

Tokom igre, neki od volontera su bili suočeni sa mogućnošću socijalne isključenosti. Volonterima je rečeno da kada odaberu opciju da igraju sami, oni "rizikuju da budu isključeni". Opis opcije saveza uključivao je stav: "Ako vi i vaš partner pobjedite, onda će treći igrač biti isključen i neće osvojiti nijedan poen".

Rezultati su pokazali da kada volonteri dobiju standardnu instrukciju - bez klauzule o socijalnom isključivanju - nije bilo razlike između muškog i ženskog volontera u tome koliko puta su odlučili da formiraju savez sa drugim igračem. Međutim, kada su korišćene instrukcije o isključivanju, ženski učesnici su birali opciju saveza češće nego muškarci.

Prevencija socijalne isključenosti značajna strategija za žene

"Žena u borbi protiv neke društvene opasnosti može da formira savez ,kao primarnu strategiju. Muškarci nastoje da samostalno i direktno savladaju protivnika", pišu autori. Žene mogu biti osjetljivije od muškaraca na društvenu isključenost, a kada se osjećaju ugroženo sa mogućnošću da budu izostavljene, prva reakcija žena može da bude socijalno isključivanje trećeg lica.

Prevencija socijalne isključenosti izgleda da je značajna strategija za žene jer im omogućava da štite svoje odnose držeći autsajdera na odstojanju. Benenson ističe da ovo može dovesti do ponovne procjene polnih razlika. Ona komentariše: "Socijalni svjetovi dječaka i djevojčica, muškarca i žena se razlikuju jer žene moraju da brinu kako da udalje druge , dok muškarci brinu o direktnoj borbi".

Bonus video: