Njeguški sir drugi najbolji na svijetu

Jedini bolji od Njeguškog sira je italijanski Pecorino Fiore Sardo, tvrdi punomasni sir napravljen od ovčjeg mlijeka domaćih proizvođača sa ostrva Sardinije, koji od 1996. zaštićen od strane ovlaštenog geografskog porijekla

13229 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njeguški sir, crnogorski specijalitet, našao se na 2. mjestu na listi TasteAtlas-a, svjetskog atlasa hrane, kojie je objavio listu 50 najboljih sireva od ovčijeg mlijeka u svijetu.

"Njeguški sir je crnogorski punomasni tvrdi sir proizveden od ovčijeg mlijeka. Skuta se prvo stavlja u gazu, zatim u kalup za sir, a na kraju se pritisne drvenom daskom koja je prekrivena kamenom. Poslije jednog dana sir se posoli i stavi u drvenu kutiju na dva dana, a zatim se ostavi da odleži najmanje četiri nedjelje dok sir ne bude spreman za konzumaciju. Krajnji proizvod ima zlatnožutu koru i mliječno-kisjeli, slani ukus", opisao je TasteAtlas.

Njeguški sir
foto: Screenshot tasteatlas.com

Jedini bolji od Njeguškog sira je italijanski Pecorino Fiore Sardo, tvrdi punomasni sir napravljen od ovčjeg mlijeka domaćih proizvođača sa ostrva Sardinije, koji od 1996. zaštićen od strane ovlaštenog geografskog porijekla.

Kompletnu listu možete pogledati na sajtu TasteAtlas.

Bonus video: