Sedam kultnih torbi: Jednu od njih rado nosi i Lidija Đukanović

Priča govori da je 1995. godine francuska prva dama Bernadette Chirac poklonila Diani, princezi od Velsa, Dior torbu. Od tada, simbolično, ona nosi naziv Lady Dior
15233 pregleda 1 komentar(a)
Princeza Dajana nosi Lady Dior torbu, Foto: Pinterest
Princeza Dajana nosi Lady Dior torbu, Foto: Pinterest
Ažurirano: 09.04.2020. 17:58h

Bile one statusni simbol ili ne, torbe su ženama veoma značajan modni detalj. U moru izbora, samo neke torbe su postale kultne i to su upravo one koje su imale svoje muze, odnosno ljepotice svog doba koje su ih nosile.

Jane Birkin, Audrey Hepburn, Grace Kelly samo su neka od imena koja su torbe poznatih dizajnera učinile pravim remek-djelima. Ovo su, prema izboru časopisa Elle, sedam najpoznatijih torbi u istoriji mode.

Hermès Birkin

torba
Ilustracija(Foto: Instagram)

Legenda kaže da je izvršni direktor modne kuće Hermès, Jean-Louis Dumas, bio inspirisan da napravi poznatu ''Birkinku'' tokom jednog ljeta, 1984. godine, dok je sjedio pored slavne dive, Jane Birkin. Torba se našla u prodaji 1892. godine i svaki komad bio je ručno rađen. Cijene torbi dostižu i do 100 000 funti, izrađuju se u roku od dva dana, ali se na listi čekanja provode i godine.

Chanel 2.55 Flap Bag

torba
Ilustracija(Foto: Instagram)

Uvijek ispred drugih, Coco Chanel, kreirala je ovu torbicu u februaru, 1955. godine, po čemu je i dobila naziv. Borkinja za ženska prava i slobodu izmislila je posebnu bravicu za otvaranje torbe. Lanac umjesto drške učinio je da ova torbice može da se nosi i za večerenje, i za dnevne varijante. Ova tašna je do danas ostala sinonim za modnu kuću Chanel i njen najprodavaniji proizvod.

Mulberry Bayswater

torba
Ilustracija(Foto: Instagram)

Kreativni direktor ove modne kuće, Nicholas Knightly, voljen od imena poput: Kate Moss, Emma Watson i Florence Welch, stvorio je kultnu torbu 2002. godine i osmislio naziv inspirisan područjem zapadnog Londona - Bayswater. Kada se Emma Hill pridružila timu, torbica je dobila novi karakteristični pečat, a Emma je sa novim kreativnim direktorom pojednostavila njen izgled.

Fendi Baguette

torba
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Dok je Silvia Fendi 1997. dizajnirala Baguette torbicu, Sarah Jessica Parker, u ulozi Carrie Bradshaw, bila je zadužena za njenu popularizaciju. Torba nosi naziv po francuskom hljebu - bagetu. Baš kao i većina kultnih torbi, i Fendi Baguette je doživjela svoja brojna reizdanja, a poslednju, mikroverziju, torbe upotpunjenu aplikacijama od krzna nosila je Cara Delevingne.

Loewe Puzzle

torba
Ilustracija(Foto: Instagram)

Novi kandidat za ''IT torbu'' definitivno je torba inspirisana slagalicom i puzlama. Jonathan Anderson torbicu je dizajnirao tako da može da se nosi na ramenu, ali i da se savije i nosi u ruci. Do sada su je nosile: Beyonce, Sienna Miller, Julianne Moore, Kate Bosworth...

J&M Davidson Daisy

torba
Ilustracija(Foto: Instagram)

Kreirana prije više od 15 godina, a ove godine redizajnirana, J&M Davidson Daisy poznata je kao torba za dan ''van dužnosti''. Zaljubljenici u torbu su predstavnici svetske elite, među kojima je i vojvotkinja od Kembridža.

Lady Dior

torba
Ilustracija(Foto: Instagram)

Priča govori da je 1995. godine francuska prva dama Bernadette Chirac poklonila Diani, princezi od Velsa, Dior torbu. Od tada, simbolično, ona nosi naziv Lady Dior, u princezinu čast. Danas Lady Dior rado nose: Marion Cotillard, Anne Hathaway, Sofia Vergara... Da, i prva dama Crne Gore Lidija Đukanović o čemu su Vijesti ranije pisale.

Bonus video: