Muke sa podočnjacima: Nekoliko načina da ih se riješite

Smežurana koža, tamne fleke oko očiju, podočnjaci - sve su ovo neprijatni saputnici naših godina, navika ili nasljeđa

11411 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni krivci za naše izražene podočnjake su starost (koža gubi elastičnost, a otok se češće formira) i genetika (ćelije vaše kože mogu jednostavno biti sklone gustim masnim naslagama). Na njih teško da možete da utičete, ali zato sekundarne uzroke svakako možete da stavite pod kontrolu. To su: dehidratacija, nedostatak sna, alergijske reakcije, hormonska neravnoteža, neuhranjenost, loše navike. Uopšteno govoreći, čak i one među nama koje obično ne vode rat sa kesama ispod očiju lako mogu da ih dobiju tokom prehlade ili sezonske bolesti, piše Lepota&zdravlje.

Umivanje hladnom vodom

Toplota pogoršava natečenost i naglašava podočnjake. Ako ste prilično tolerantni na niske temperature, koristite kocku leda za toniranje lica i područja oko očiju (ako na licu postoje vaskularne mreže i popucali kapilari, umotajte led providnom folijom).

Provjerite svoj proizvod za njegu područja oko očiju

Ponekad proizvodi za njegu očiju izazivaju nadutost ili vaše antiage sredstvo može izazvati alergije. Ako postoji i najmanja sumnja da je otok povezan sa novom kremom ili gelom, nemojte je koristiti najmanje 4-5 dana i pogledajte da li postoji razlika.

Retinol

Koristite kremu za oči sa retinolom, koja povećava proizvodnju kolagena i zaglađuje kožu. Svi preparati sa vitaminom A i njegovim derivatima povećavaju dotok krvi u tkiva, zgušnjavajući ih i na taj način čineći „zone zamračenja“ manje uočljivim. Nanesite malu količinu ispod očiju i nježno utapkajte u kožu. Imajte na umu da retinol ne djeluje odmah, ponekad je potrebno 10 do 12 nedelja da se pojave vidljivi rezultati.

Kofein

Birajte proizvode sa kofeinom za smanjenje nadutosti ispod očiju ─ smiruje krvne sudove i pomaže u uklanjanju viška tečnosti. Lakša opcija je da nakratko nanesete ohlađene kesice čaja na oči (dvoje kesice crnog čaja ─ sadrži kofein i tanine ─ navlažite vodom i stavite u zamrzivač na nekoliko minuta).

Manje alkohola

Smanjite unos alkohola i slane hrane, jer ini što izaziva zadržavanje tečnosti i edem. S druge strane, jedan od uzroka tamnih krugova ispod očiju može biti dehidratacija, pa je bolje dopuniti normu čiste vode za piće dnevno (oko 1-1,5 litara).

Sunce

„Modrice“ ispod očiju mogu biti izazvane hiperpigmentacijom, prevelikom dozom sunca ili hormonskim poremećajima. Koristite kremu za posvjetljivanje periorbitalnog područja, ali je nemojte nanositi preblizu sluzokože ─ takvi proizvodi obično sadrže moćne aktivne sastojke.

Laserska terapija

Ako su potrebne efikasne mjere za suzbijanje podočnjaka, može se isprobati laserska terapija. Ovim postupkom se razbijaju masne naslage ispod očiju i zaglađuje koža, koja je kao rezultat znatno svjetlija.

Fototerapija

Još jedno efikasno sredstvo protiv podočnjaka jeste intenzivna fototerapija. Zasnovana je na aktivnom uticaju na problematična područja impulsima filtrirane svjetlosti visokog intenziteta, usljed čega se masne naslage razbijaju i koža zaglađuje.

Bonus video: