Riješite se zatvora: Džem od urmi i suvih šljiva

Po statistikama, svaka deseta osoba ima probleme sa probavom
1955 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 15.05.2019. 16:42h

Opstipacija - zatvor je poremećaj funkcionisanja crijeva kada se ona prazne sa dugim pauzama. Uzroci zatvora mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, premalo vode, ali može biti i nuspojava druge bolesti. Iako se može činiti da je riječ o bezazlenom problemu, nije tako, posebno ukoliko traje mjesecima jer se čovek za to vrijeme ne osjeća prijatno u svojoj koži.

Po statistikama, svaka deseta osoba ima probleme sa probavom. Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog bola nego i zato što otpadne materije treba izbaciti iz tijela što prije. Među prirodnim načinima za rješavanje ovog problema je - džem.

Recept za laksativni džem

Sastojci: 150 g urmi (1 šoljica), 150 g suvih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuvale vode

Priprema: Isjeckajte urme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuvajte dok se ne zgusne. Dobijena količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 porcija. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice …

Urme su izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za rad creva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa za obični. Lako se probavljaju i smanjuju glad. Suve šljive imaju hranljiv učinak, bogate su vlaknima i sorbitolom. Sadrže ga 15 puta više nego drugo voće.Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje sporo zbog čega dovodi do mekših stolica. I one su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva.

Savjeti za redovnu stolicu: pijte puno vode, jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće i izbegavajte laksative jer postoje prirodne metode kojima možete pospješiti probavu. Izbjegavajte mlijeko i kofein.

Bonus video: