Četiri znaka otkrivaju slab imunitet: Saznajte kako da ga popravite

Dobra vijest je da, bez obzira na to u kakvom vam je stanju imunološki sistem danas, možete nešto uraditi da on ojača

15411 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaštita i jačanje imunološkog sistema treba da budu nezaobilazan dio brige o zdravlju. Dr. Heather Moday, imunolog, kaže da pacijenti često pitaju kako se može mjeriti zdravlje imunološkog sistema. "Kažem im da se radi o "pokretnoj meti" i da ne postoji specifični organ putem kojeg se on može izolovati, vidjeti putem snimka, biopsije ili nekog drugog testa.

Ipak postoje signali koji otkrivaju da je vaš imunološki sistem oslabljen i da morate uložiti dodatni trud da ga ojačate.

Koji znaci otkrivaju da je imunološki sistem oslabljen?

1. Često ste bolesni i potrebno vam je više vremena za oporavak

Nekoliko prehlada godišnje nije nešto oko čega bi trebalo da se brinete, ali ako se one stalno vraćaju i simptomi ne prolaze nedjeljama, može biti u pitanju slab imunitet. Imunološki sistem uključuje barijere koje će štetne materije držati dalje od organizma, a te komponente uključuju:

  • Refleks kašlja koji nam pomaže da izbacimo ono što iritira grlo.
  • Produkcija pljuvačke, koja će 'zarobiti' bakterije i male čestice i pomoći da izađu iz tijela.
  • Želudačni kisjelinu koja će uništiti mikrobe koje ulaze kroz hranu i vodu u organizam.

2. Stalno ste pod stresom

Određen nivo stresa može biti i dobar za imunološki sistem. Tako će stres u prolazu podstaći tijelo da proizvodi odbrambene mehanizme istog trenutka i u kratkom roku ' podigne' imunološki sistem.

S druge strane, hronični stres može biti loša vijest i oslabiti imunološki sistem što će voditi do povećanog broja infekcija i sporog oporavka od bolesti. Studije su pokazale da česte epizode stresa mogu pojačati autoimune bolesti poput artritisa, a tu su i alergijske reakcije poput ekcema i astme, piše Ordinacija.

3. Herpes na usnama se javlja često

Virusi koji prouzrokuju pojavu herpesa će ostati u tijelu kada ga jednom dobijete. Ipak, kada ste pod velikim stresom ili je slab imunitet, virus se može replicirati i ponovno aktivirati. Upravo česte reinfekcije znače da imunološkom sistemu treba dodatna pomoć.

4. Uzimate lijekove koji oslabljuju imunološki sistem

Nažalost, puno važnih lijekova koji se koriste pri liječenju raka hemoterapijom, koji preveniraju odbacivanje transplantiranog organa ili za liječenje autoimunih bolesti, mogu uticati na imunitet.

Kortikosteroidi, lijekovi koji se koriste za alergije, astmu ili neke druge imunološke bolesti mogu takođe uticati na slabljenje imuniteta. Čak i istorija čestog korištenja antibiotika može dovesti do oštećenja mikrobioma u probavnom traktu, što isto tako može uicati na imunološki sistem.

Kako ojačati imunološki sistem?

Dobra vijest je da, bez obzira na to u kakvom vam je stanju imunološki sistem danas, možete nešto uraditi da on ojača. Evo nekoliko jednostavnih načina kako to možete učiniti.

Nahranite svoj imunološki sistem: On zahtjeva puno namirnica bogatih antioksidantima, a to se posebno odnosi na voće i povrće, posebno ono bogato vitaminom C. Ne zaboravite da unosite dosta zelenog lisnatog povrća poput kelja, zelja i brokule. Cink i selen su takođe jako važni za jačanje imuniteta, a možete ih pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i mesu. Pečurke su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sistem. Odlična su namirnica za kuvanje jer podnose dobro druge namirnice. Prema objavama naučnika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi dobre količine kalcijuma, vitamina B i D, kao i drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem.

Ne izbjegavajte sunce: Nedavno su naučnici otkrili da se imunološki sistem u tijelu ne može aktivirati bez vitamina D. Možemo reći da on ima tri glavne funkcije: reguliše imunološki sistem (odbrambene sposobnosti tijela), reguliše rast ćelija (što je pogotovo važno kada su u pitanju maligne bolesti, ali i liječenje kožnih oboljenja, poput ekcema i psorijaze)i reguliše hormonsku ravnotežu. Naše tijelo može samo da sintetizuje vitamin D, ali za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite da povećate nivo 'sunčevog vitamina', lijekari preporučuju 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način dobiti otprilike 90 odsto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka ishrani ili iz hrane. Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrmka ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D.

Ne zaboravite na važnost sna: Kvalitet i dužina sna imaju veliki utjecaj na imunološki sistem i njegovu otpornost. Hronični manjak sna je povezan s češćim upalama. Riječ je o tome da će ćelije imunološkog sistema, kada mi spavamo, biti u mogućnosti da svu energiju i fokus usmjere prema borbi protiv virusa i bakterija.

Prestanite da pušite: Ovo je svima jasno, ali je dobro zapamtiti da i pasivno pušenje djeluje jednako kancerogeno. Oštećenja koja se stvaraju na tkivu pluća, dovode ih u stanje da se stalno moraju obnavljati. Cigarete, marihuana i korištenje nargile mogu jako oštetiti respiratorni sistem koji je često prva barijera i zaštita od virusa i bakterija koji se prenose vazduhom.

Ograničite unos alkohola: Alkohol će negativno uticati na imunološki sistem, a hronična upotreba alkohola može uništiti probavni sistem kao i T stanice koje štite organizam. Sve će to voditi do čestih upala.

Ograničite izlaganje stresu: Hronični stres igra veliku ulogu kada je naše zdravlje u pitanju, a osobe koje su mu često izložene imaju i veće šanse da će kod njih doći do upala. Protiv stresa se možemo boriti pravilnim disanjem, meditacijom, fizičkom aktivnošću, pa nešto od toga svakako treba iskoristiti.

Bonus video: