Vejn Runi: Političari i Premijer liga nepravedno satanizuju fudbalere

Runi je u uglednom Tajmsu u autorskom tekstu stao u zaštitu igrača od pokušaja vlasnika klubova da im medijskim pritiskom umanji zarade 30 odsto
1016 pregleda 0 komentar(a)
Runi poručio javnosti da svi igrači nisu bogati, Foto: Bradley Collyer
Runi poručio javnosti da svi igrači nisu bogati, Foto: Bradley Collyer

Legendarni kapiten Gordog Albiona, nekadašnaj zvijezda i kapiten Evertona, Mančester junajteda, DC Junajteda, a sada drugoligaša Derbija, Vejn Runi, "bez dlake na jeziku", osvrnuo se na stanje u engleskom fudbalu u intervjuu prestižnom londonskom Tajmsu.

Iskusni kapiten stao je u odbranu odluke Asocijacije profesionalnih fudbalera (PFU) da ne dozvoli smanjenje plata igračima za 30 odsto.

"Prije svega, reći ću da, ako mi je Derbi trebao smanjiti platu da bih spasio klub, sve bih razumio i podržao na bilo koji mogući način. A da me je Vlada zamolila da finansijski podržim medicinske sestre ili kupim respiratore, sa ponosom bih to uradio - sve dok znam gdje ide moj novac!"

"Ali nisam u poziciji drugih igrača iz PFU. Imam 34 godine, iza sebe dugačku karijeru i odličnu zaradu, pa sam u situaciji i da bih se dosta tog novca i mogao odreći. Brojni igrači iz PFU nisu u istoj poziciji, ali se uprkos tome cijela medijska javnost obrušila na igrače. Ne mogu se svi odreći 30 odsto plate a postali su žrtve javnosti koju je obuzela nevjerovatna psihoza i strah"

"To što igrači preživljavaju posljednjih dana je velika sramota a harangu je započeo Ministar zdravlja Met Henkok, koji je naglasio da igračima Premijer lige treba smanjiti plate. Njegov posao je bio da ljudima saopšti vijesti o najvećoj krizi sa kojom smo se suočili i pitam zašto su plate igrača bile u njegovoj glavi? Možda iz razloga da skrene pažnju Vlade sa ove pandemije?"

"Premijer liga je najavila razgovore sa igračima o smanjenju plata za 30 odsto, i to uprkos činjenici da je znala da se fudbaleri uveliko dogovaraju o načinima svog doprinosa zajednici. To mi se činilo čudnim, jer je svaka druga odluka u ovom procesu ostala iza zatvorenih vrata, ali su plate igračima javno najavljene. Zašto? Imam osjećaj kao da je to učinjeno kako bi osramotili igrače - odvukli ih u mat poziciju".

"Engleske fudbalske lige, vjerojatno će vidjeti šta odlučuje Premijer liga, i stoga, kao kapiten Derbija, mogu biti uključen u iste pregovore o smanjenju plata u koje su sada uključeni igrači Premijer lige. Ali kao kapiten, otkud znam finansije svih saigrača? Čempionšip, na primjer, razlikuje se od Premier lige. Imamo jednog igrača koji živi s majkom u iznajmljenom stanu i odgovoran je plaćati račune za familiju. Jeste fudbaler, ali je u istim problemima kao danas mnogi ljudi u našoj zemlji".

"Od 2.000 funti 30 odsto je minus od 600 funti, a njegova porodica mora od toga živjeti. Uz to, ne zaboravite da je karijera igrača kratka i neizvjesna pa moraju ulagati i štedjeti. Plata u Premier ligi u većini slučajeva je odlična, ali postoje mlađi igrači koji jednostavno nemaju novca i mnogo im je oduzeti čak 30 odsto"

"Zbog svega, mislim da se u smanjenjima treba poći od konkretnog slučaja, pa recimo neki igrač može prihvatiti 30 odsto, ali drugi ne više od pet odsto plate. Lično, u mojoj svlačionici smatram da ne bih imao problema da igračima sa visokim platama predložim visok procenat umanjenja. A Premijer liga povećava pritisak i ako igrači ne prihvate 30 odsto. igra na kartu da izgube porukom javosti koja će glasiti ovako - Bogati igrači odbijaju smanjenje plata."

"Bez obzira na to kako gledate, mi smo jednostavno, mete. Ne uzima se u obzir da se polovina naše plate uzima u obliku poreza. Novac koji ide državi pomaže medicini. A šta je sa zvijezdama iz drugih sportova koji mogu izbjeći oporezivanje živjeći u mjestima poput Monaka - zašto njih ne prozovu? Zašto nisu svi bogataši prisiljeni da daju dodatni doprinos? Zar ovo neće omogućiti da dobijete više novca? Ne smijemo zaboraviti da igrači već daju puno novca u dobrotvorne svrhe."

"Smatram da veliki klubovi ne treba da smanjuju plate igračima. Mislite li stvarno da Mančester junajtedu ili Mančester sitiju treba smanjenje plate od 30 odstro kako bi preživjeli? Ako je tako, onda je fudbal u propasti."

"I da se razumijemo, ne pričam o sebi jer sam u odličnom položaju. Govorim o fudbalerima, ljudima s kojima sam dijelio svlačionice i znam u kakvim su problemima. Pritisak na njih je neprihvatljiv i za njih se moram zauzeti,", napisao je Vejn Runi.

Bonus video: