Nagradno pitanje - ko će prvi zaustaviti Budućnost?

Lider večeras u Danilovgradu na ozbiljnom iskušenju protiv trećeplasirane Iskre (20.30), iako je borba za titulu gotovo riješena. Sutjeska - Grbalj, OFK Titograd - Zeta...

1478 pregleda 11 komentar(a)
Ivanović i Božović (Budućnost) u duelu sa Maleševićem iz Iskre, Foto: Savo Prelević
Ivanović i Božović (Budućnost) u duelu sa Maleševićem iz Iskre, Foto: Savo Prelević

Ubrzanim ritmom nastavlja se Telekom 1. CFL - svih pet mečeva 27. kola igraju se danas u četiri različita termina.

Rundu otvara aktuelni šampion, koji će zbog 18 bodova zaostatka uskoro predati krunu Budućnosti - u 18 sati kraj Bistrice Sutjeska dočekuje posljednjeplasirani Grbalj. Rudar je u Pljevljima u 19.30 domaćin Petrovcu, pola sata kasnije igraju Podgorica - Kom i OFK Titograd - Zeta, dok se kolo zatvara derbijem u Danilovgradu - trećeplasirana Iskra dočekuje vodeću Budućnost (20.30)

ISKRA “NIŠANI” SERIJU LIDERA

Da će se šampionska titula preseliti iz Nikšića u Podgoricu - više nema nikakve dileme, pitanje je samo vremena i matematike kada će tim Miloša Milinkovića i teoretski potvrditi razliku koju je napravio na terenu.

Mnogo veća dilema glasi - do kada će trajati pobjednička serija budućeg šampiona? Podgoričani su ubitačnom ritmu još od 2. novembra prošle godine, kada su doživjeli posljednji poraz, od tada su na 12 mečeva ostvarili 11 pobjeda, uz samo jedan remi.

Superiornost su demonstrirali prije pet dana u najvećem derbiju protiv Sutjeske (2:0), a osim bodovne prednosti, dominaciju potvrđuje najveći broj postignutih (55) i najmanji broj primljenih golova (21).

- Velika prednost na vrhu daje nam šansu da u nastavku sezone odigramo mirno i bez pritiska, što samo može da nam ide u korist - kaže vezista Budućnosti Vasilije Terzić.

Ipak, gostovanje trećeplasiranom sastavu je jedno od najtežih iskušenja za lidera, koji će biti bez suspendovanih Petra Grbića, Miloša Raičkovića i Periše Pešukića.

13 bodova fali Budućnosti za matematičku ovjeru titule. Podgoričanima, teoretski, nedostaju četiri pobjede i barem jedan remi u preostalih 10 kola, ali pod uslovom da Sutjeska dobije sve svoje mečeve. U praksi, Milinkovićevom timu vjerovatno će biti dovoljno i mnogo manje bodova

- Iskra nije slučajno treća na tabeli, cilja i drugo mjesto, blizu je plasmana u Evropu. U pitanju je ekipa koja ima dosta kvalitetnih fudbalera, i mladih i iskusnih, i biće teško. Vjerujem da će presuditi naš kvalitet - dodaje Terzić.

A nakon što je 20-ak navijača Iskre revoltirano napustilo stadionu u Petrovcu prije četri dana, zbog odnosa fudbalera prema igri (poraz 4:1), igrači danilovgradskog sastava će se potruditi da večeras protiv najbolje ekipe u ligi obraduju svoje simpatizere.

Iskra, inače, igra promjenljivo u posljednje vrijeme, ostvarila je samo jednu pobjedu u posljednjih šest utakmica, ali je uprkos tome stabilna na trećem mjestu.

- Igramo protiv lidera i trenutno najbolje ekipe u ligi. Ne fali nam motiva, jer igramo na našem stadionu, pred našim navijačima. Poštujemo rivala, koji je pokazao snagu u dosadašnjem dijelu sezone, ali imamo i mi svoje adute, što smo takođe pokazali. Uradićemo sve da se učvrstimo na trećem mjestu - poručuje jedan od najiskusnijih u Iskri, Miloš Lakić, koji je još prije deceniju i po nosio dres Budućnosti.

Dva tima sastala su se dva puta ove sezone, a ovo je treći od četiri meča. U prvom dijelu sezone na neutralnom terenu na Trešnjici bilo je 2:0, dok je Budućnost pod Goricom slavila sa 1:0.

ZETA ZA EVROPU, TITOGRAD ZA OPSTANAK

Okršaji OFK Titograda i Zete obično su minulih sezona bili dueli za sam vrh tabele, ili barem plasman u Evopu. Uoči današnjeg sudara na Starom aerodromu, situacija se promijenila - za Evropu se bori samo jedan tim (Zeta), dok domaćin očajnički želi da izbjegne baraž za opstanak, u kojem se nalazi od prošlog kola. OFK Titograd, takođe, još nije ostvario pobjedu u 2020. godini, a stiže Zeta koja je u dobroj formi - šest bodova, od mogućih osam, osvojio je tim Dejana Roganovića nakon pauze zbog koronavirusa.

- Ovo je još jedna prilika za nas mlade igrače da nastavimo da se dokazujemo. Svi želimo isto - dobar rezultat, odnosno pobjedu. Vjerujem da posjedujemo kvalitet i siguran sam da ćemo u ovom meču dati sve od sebe - poručio je talentovani golman OFK Titograda Sergej Joksimović. Zeta je u prošlom kolu remijem protiv Podgorice “odbranila” četvrto mjesto, a do kraja sezone želi da napadne treće. Iskra je udaljena četiri boda.

- Dobro igramo u nastavku sezone i želimo da se vratimo na pobjednički kolosijek, želimo da se približimo Sutjesci i Iskri. Biće teško i tvrdo, jer i Titogradu gori pod nogama - kaže napadač Zete Ivan Vukčević, strijelac u prošlom kolu. Podgorica je u posljednjih devet kola doživjela samo jedan poraz - ostvarila je, doduše, samo jednu pobjedu, a trend remija u tom periodu (sedam) pokušaće da promijeni protiv Koma na “DG areni”. Prvoj pobjedi nakon pauze zbog korone nada se i Rudar, iako će protiv Petrovca pod Golubinjom igrati bez dva najbolja strijelca, Velizara Janketića i Vula Vujačića (povrede).

Na stadion može 100 gledalaca koji prvi dođu

I dalje su na snazi mjere Nacionalnog koordinacionog tijela protiv zaraznih bolesti, pa mečeva CFL-a može da prati maksimalno 200 navijača.

Kako se, međutim, određuju “odabrani” koji mogu da uđu na stadion za utakmice na kojma je interesovanje veće? Klubovi obično podijele ulaznice onim navijačima za koje smatraju da zaslužuju tu da se nađu.

U Sutjesci su, međutim, uoči današnjeg duela sa Grbljem, odlučili da to malo promijene...

“Uvažavajući dobronamjerne sugestije naših navijača nakon utakmice sa Petrovcem, klub je donio odluku da 100 raspoloživih ulaznica podijeli na ulazu na istočnu tribinu stadiona”, kaže se u saopštenju, uz napomenu da je shodno smjernicama FSCG dio karata pripao je gostima iz Radanovića i navijačkoj grupi Vojvode.

“Kapije stadiona biće otvorene od 16.30, i od tog trenutka će prilikom ulaska na centralni dio istočne tribine biti dijeljene ulaznice po principu ‘jedna osoba - jedna ulaznica’. Iskreno se nadamo da svi koji vole Sutjesku shvataju da je ovo jedini način da klub svojim vjernim navijačima omogući prisustvo prvenstvenim mečevima”, navodi se u saopštenju nikšićkog kluba.

Parovi 27. kola

SUTJESKA - GRBALJ (18 h) Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

RUDAR - PETROVAC (19.30) Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

OFK TITOGRAD - ZETA (20) Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

PODGORICA - KOM (20) Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

ISKRA - BUDUĆNOST (20.30, TV) Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: