Fudbalski skandal u BiH: Optužnice protiv sudija i predsjednika Odbora za suđenje

Kako se navodi u optužnici, Dominković je kao ovlašćeno lice delegirao Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim utakmicama Prve lige Federacije BiH kako bi uticali na njihov ishod

3834 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Tužilaštvo u Bosni i Hercegovini je podiglo optužnicu protiv trojice službenika Fudbalskog saveza zbog nameštanja utakmica i primanja mita, prenose tamošnji mediji.

U aferi "VAR" su optuženi su predsjednik Odbora za sudije i suđenje FSBiH Vladimir Dominković i arbitri Ilija Živković i Kenan Bajraktarević.

Dominković se tereti za organizovanje kriminalne grupe radi počinjenja krivičnih djela primanja mita i poklona ili drugih oblika koristi radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, prenijela je Hina.

Skandal u BiH
foto: Printscreen

Kako se navodi u optužnici, Dominković je kao ovlašćeno lice delegirao Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim utakmicama Prve lige Federacije BiH kako bi uticali na njihov ishod. Poslije toga su od uprava i predstavnika klubova po utakmici zahtijevali i primili poklon u vidu novca od 3.000 do 7.000 konvertibilnih maraka.

Nezakonitu imovinsku korist su dijelili međusobno. Istragu je sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a potvrđena su najmanje dva slučaja primanja mita za ishode mečeva koji su se igrali u Gabeli i Tešnju.

Bonus video: