Treći, drugi, prvi - Danijel Petković za "Vijesti": Jedva čekam susret sa Mesijem i Mbapeom

Danijel Petković - prvi crnogorski golman od 2006. koji standardno brani u nekoj od liga “petice”

26696 pregleda 7 komentar(a)
Danijel Petković, Foto: Angers SCO
Danijel Petković, Foto: Angers SCO

Povrijedio se Matija Šarkić, ali za crnogorsku reprezentaciju nema problema, barem ne na gol-liniji - vratio se Danijel Petković.

Nakon što je više od šest mjeseci bio van svih kombinacija u svom klubu, Anžeu (treći golman), utakmice reprezentacije gledao na televiziji i provodio, kako ističe, fudbalski teške trenutke, 28-godišnji Kotoranin ponovo je “u orbiti”.

Brani u francuskoj Ligi 1 i prvi je crnogorski golman od 2006. koji je standardan u nekoj od liga “petice”, čuveni “L’Ekip” piše da se nalazi na meti Intera, a on se polako priprema za direktan duel sa Mesijem, Mbapeom, Nejmarom, Ramosom i ostalim superzvijezdama Pari Sen Žermena.

”Ta utakmica je u aprilu, negdje nakon reprezentativne pauze, možda nije u redu da sam razmišljam o njoj, jer nas prije toga čeka nekoliko, vjerovatno i važnijih susreta, ali barem u podsvijesti ne možete to da zanemarite. Posebno zbog toga što u Francuskoj svi pričaju o Pari Sen Žermenu. Kada prelistate novine, ili otvorite sportske portale, glavne stranice su rezervisane za njih”, kaže Danijel Petković.

I ne plaši se izazova, iako je, kada igrate protiv takvih vedeta i fudbalera vanserijskog potencijala, zapravo najteže golmanima.

"Ne plašim se - jedva čekam! Da izbliza vidim tu loptu za Mbapea, tu tehniku Nejmara, majstorstvo Mesija, harizmu Donarume... Oni su prejaki individualno, možda i najjači na svijetu, iako još ne djeluju tako timski. I ne bojim se da bi mogli da mi napune mrežu, čak sam i relaksiraniji nego na nekim drugim mečevima kada se sastajemo sa timom sličnih kvaliteta i gdje se očekuje da pobijedimo. U fudbalu je, naravno, sve moguće, pa i da se razigraju i raspucaju protiv nas, sve je to normalno, ali ne razmišljam na takav način”, ističe Petković.

Kao što se desilo da se Olimpik iz Marseja razigra i raspuca baš protiv Anžea - u petak veče na “Velodromu” gosti su u 11. minutu vodili 2:0, ali je domaćin slavio 5:2. Tri puta je mrežu crnogorskog golmana pogodio Poljak Arkadijuš Milik.

Prije toga, na 10 mečeva, samo se dva puta dogodilo da Petković primi više od jednog gola na meču (2:2 protiv Lensa i poraz 3:1 od Monaka).

”Marsej je odličan tim, dugo im nije išlo, mučili su se, proradili su baš protiv nas i to pošto smo vodili 2:0. Isti je slučaj sa Milikom - dugo je bio u krizi, ušao je u utakmicu ‘gladan’ golova, i odblokirao se, na našu nesreću. Ali, idemo dalje, barem ću pamtiti sjajan ambijent u Marseju i nastup pred 50 hiljada gledalaca”, ističe Petković.

Kako se dogodilo da gotovo preko noći od trećeg postane prvi golman, nezamjenjiv na crti...

”Bio je to jako težak period za mene, koji sam već iskusio u prethodnom klubu, Lorijenu, kada sam nakon jedne sezone od prvog postao drugi golman, što me je jako uznemirilo. Jesam u dobroj ligi, u dobroj zemlji, u dobrom klubu, ali mene nije zadovoljavalo da gledam utakmicu sa klupe, ili sa tribina, i primam platu. Možda je to nekom cilj, meni nije”, priča nekadašnji golman Bokelja, Zete, Lovćena, mađarskog MTK-a.

Prve dvije sezone u Anžeu bio je rezerva vremešnom, tada 38-godišnjem Bufelu, a stvari su postale još komplikovanije kada je 2020. klub platio 10 miliona eura za mladog Bernardonija, momka koji je ljetos branio za Francusku na Olimpijskim igrama - Petković je postao tek treći izbor.

Način na koji se vratio na gol i postao standardan mogao bi svima da posluži kao primjer...

”Imao sam problem, ali fudbalski problem, sa prošlim trenerom, koji je vjerovao staroj gardi, a Bufel je bio neprikosnoven iako je, realno, imao mnogo loših utakmica. Još kada je došao Bernandoni za novac koji klub nikada nije dao ni za napadača, a ne za golmana, slutio sam šta me čeka”, priča Danijel Petković.

Stvari su se poboljšale u maju prošle godine, kada je Anže dobio novog trenera.

”Bufel je otišao, ja sam počeo sezonu kao drugi golman, što me je nakon svega zadovoljilo - pretpostavljao sam da ću braniti u Kupu, da ću imati neke mečeve. Bernandoni je bio sa Francuskom na Olimpijskim igrama, vratio se kao prvi golman, ali je brzo po povratku dobio infekciju i morao je da pauzira. Trener Batikl mi je dao šansu i iskoristio sam je - ta prva utakmica sa Lilom je bila preokretnica, ulila mi je samopouzdanje. Bernandoni se vratio, ali je trener i dalje vjerovao meni, dopalo mu se kako branim, kako radim na treninzima - dakle, redosljed golmana uoči sezone nije posmatrao kao nešto što ne može da se promijeni. Bernandoni nije bio zadovoljan da bude rezerve i otišao je na pozajmicu u Sent Etjen”.

I tako Petković uživa među stativama, Anže uživa u sredini tabele...

”Moja poruka svim golmanima koji čekaju šansu glasi da rade, da se trude, da će im se to sigurno vratiti. Svi dobiju šansu. Kod golmana je problem što ta šansa dođe iznenada - i morate psihološki da budete spremni da je iskoristite, a to nije lako”.

Nije Petkoviću bilo lako ni što ga nije bilo u reprezentaciji.

”Bilo mi je neobično da utakmice reprezentacije Crne Gore gledam na televiziji. Bio sam veliki navijač, ali naravno da više volim kada sam na terenu”.

Priča Eduarda Mendija - možda mogu i ja tako

Petković ne krije - prijalo mu je kada je pročitao da se za njega interesuje Inter.

"Posebno zbog toga što je to objavio “L’Ekip”, a to je preozbiljna novina”, ističe 28-godišnji golman.

Kaže i da mu se ukazala slika sjajnog Eduarda Mendija - 29-godišnjeg Senegalca na golu Čelsija.

"Prisjetio sam se njegovog fudbalskog puta. Prije dvije-tri godine nije ga bilo nigdje, onda se izborio da brani u Renu, uzeo ga je Čelsi sa kojim je osvojio Ligu šampiona. Ne krijem da sam poželio da se i meni dogodi nešto slično”.

Petković, ipak, nije u oblacima - već s obje noge na zemlji. Ugovor sa Anžeom ističe mu na ljeto i ne bi imao ništa protiv i da ostane.

"Najvažnije je da branim. Pričaćemo oko nastavka saradnje. Ukoliko stigne poziv nekog velikog kluba - utoliko bolje”.

Bonus video: