Iz ruskih u američke ruke: Čelsi ima novog vlasnika

Roman Abramovič stavio je klub na prodaju u martu nekoliko dana prije nego što je Velika Britanija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara

8249 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Grupa koju vodi Tod Boli, suvlasnik bejzbol ekipe Los Anđeles Dodžers, iznijela je ponudu vrijednu 4,25 milijardi funti (5,2 milijarde dolara; 4,97 milijardi eura) za kupovinu Čelsija, objavio je londonski klub.

"Očekuje se da će prodaja biti finalizovana krajem maja uz pribavljanje svih potrebnih regulatornih odobrenja", stoji u saopšteenju kluba objavljenom kasno u petak.

Roman Abramovič stavio je klub na prodaju u martu nekoliko dana prije nego što je Velika Britanija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara.

Insstirao je da neće tražiti povraćaj kredita koje je klub uzeo tokom njegove 19-godišnje vladavine i da će sav prihod od prodaje ići žrtvama rata.

"Namjere gospodina Abramoviča u vezi s doniranjem prihoda od prodaje Čelsija u dobrotvorne svrhe nisu se promijenile", rekao je portparol u četvrtak.

Nakon dugog postupka nadmetanja u kojem je učestvovalo nekoliko grupa, njujorška banka Rejn grupa, koja nadzire prodaju, odabrala je upravo onu koju je poslao Boli i njegovi partneri.

Licenca Čelsija ističe 31. maja i klub je suočen s mogućnosti da prestane s radom ukoliko se ne proda ili licenca ne bude produžena.

Prema postignutom dogovoru, novi vlasnici će platiti 2,5 milijarde funti za dionice kluba, a novac će ići na zamrznuti bankovni račun za donacije u dobrotvorne svrhe. Preostalih 1,75 milijardi funti namijenjeno je za ulaganje u engleskog prvoligaša. .

Da bi preuzimanje bilo sprovedeno potrebno je odobrenje Engleskog fudbalskog saveza (FA) i britanske vlade.

Bonus video: