Fudbalsko suđenje vijeka: Blateru i Platiniju prijeti pet godina zatvora

Dvojica bivših čelnika evropskog i svjetskog fudbala pojaviće se pred Saveznim kaznenim sudom u Belinconi, a presuda u slučaju, koji je uništio njihove karijere, trebala bi da bude donijeta 8. jula

3256 pregleda 2 komentar(a)
Blater dolazi na suđenje, Foto: Reuters
Blater dolazi na suđenje, Foto: Reuters

U Švajcarskoj je danas počelo suđenje bivšem čelniku Uefe Mišelu Platiniju i bivšem predsjedniku Fife Sepu Blateru, kojima se sudi za sumnjivu isplatu dodijeljenu Platiniju 2011. godine.

Dvojica bivših čelnika evropskog i svjetskog fudbala pojaviće se pred Saveznim kaznenim sudom u Belinconi, a presuda u slučaju, koji je uništio njihove karijere, trebala bi da bude donijeta 8. jula.

Francuzu Platiniju (66) i 86-godišnjem Švajcarcu Blateru prijeti kazna do pet godina zatvora zbog "prevare, nepoštenog upravljanja, zloupotrebe položaja i korupcije".

Tužilaštvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu Fife, dva miliona švajcarskih franaka (1.8 miliona eura), koje je primio Platini, ugovorom iz 1999. godine između njih dvojice, a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 franaka.

U januaru 2011. više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blater, odnosno FIFA, uplatila dva miliona franaka, na temelju navodnih zaostalih potraživanja.

Za tužilaštvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobijenom vještim dovođenjem u zabludu unutrašnje kontrole Fife lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.

Oni su 2016. godine suspendovani iz fudbalskog života na šest godina, odlukom Fife.

Bonus video: