Pet godina od transfera koji je promijenio fudbal: Nejmar - promašaj ili supestar

Nakon nekoliko mjeseci pregovora, Pari Sen Žermen i Barselona su početkom avgusta konačno postigli dogovor, a svijet ostao zatečen finansijskim detaljima - 222 miliona eura za fudbalera, pojedinca, bio je to posao kakav se ne pamti, i o kome se i dan danas priča

7668 pregleda 3 komentar(a)
Zvanični šop Pari Sen Žermena avgusta 2017., Foto: Shutterstock
Zvanični šop Pari Sen Žermena avgusta 2017., Foto: Shutterstock

Prije tačno pet godina, jedan transfer je promijenio istoriju fudbala. Nejmar, brazilski superstar, potpisao je za Pari Sen Žermen, koji je Barseloni za njega platio 222 miliona eura.

Ljeto 2017. godine donijelo je eksploziju na fudbalskom tržištu. Nakon nekoliko mjeseci pregovora, Pari Sen Žermen i Barselona su početkom avgusta konačno postigli dogovor, a svijet ostao zatečen finansijskim detaljima - 222 miliona eura za fudbalera, pojedinca, bio je to posao kakav se ne pamti, i o kome se i dan danas priča.

“Kada sam potpisao za Barselonu, jedan od glavnih razloga je bio da igram sa Leom Mesijem. Ovdje u Parizu, privukao me klub i projekat Pari Sen Žermena. Veoma sam nestrpljiv da ispišem istoriju kluba. Parizu nije potreban Nejmar da bi bio najdivniji grad na svijetu, ali se nadam da je Pari Sen Žermenu potreban Nejmar da ispuni svoje ciljeve”, rekao je Nejmar na promociji.

Bio je to transfer koji je promijenio istoriju fudbala i pomjerio granice, mada se nisu obistinile prognoze da će basnoslovnih 222 miliona eura biti samo početak, te da rekord neće dugo trajati, posebno kada je 20-ak dana kasnije u Pariz stigao Kilijan Mbape, tada samo veliki talenat, za 180 miliona iz Monaka.

Ta dva transfera i danas su najveća u istoriji fudbala, a s obzirom na dešavanja na tržištu pitanje je kada će rekord biti oboren.

Nejmar je u Parizu dočekan kao božanstvo, odmah je dobio dres sa brojem 10, koji mu je ustupio Havijer Pastore, a njegov status su veličali saigrači.

“Barselona bez Mesija nije tako dobra, Real Madrid bez Kristijana Ronalda nije isti tim. Pari Sen Žermen bez Nejmara – znate odgovor”, govorio je Markinjoš januara 2018.

Da li je, međutim, bilo tako. Od 2017. godine, Nejmar nije uspio da odvede Pari Sen Žermen do ultimativnog cilja – osvajanja Lige šampiona. Izboreno je jedno finale, u godini koronavirusa, na turniru u Portugalu, a koje je završeno porazom od Bajerna.

Bio je to najbolniji, ali ne i najteži poraz. Čak tri puta su Nejmarovi “sveci” ispadali u osmini finala, dakle u prvoj nokaut rundi.

Nakon posljednjeg takvog poraza, od Real Madrida prošle sezone, navijači su definitivno okrenuli leđa i ekipi i Nejmaru, koji je dočekao zvižduke u svakom kontaktu sa loptom i uvrede sa tribina.

“Pari Sen Žermen je potpisao Nejmara zbog kvaliteta. Imao je niz povreda, imao je uspona i padova. Povrede poremete igrače, posebno napadače, potreban mu je ritam, mora da igra stalno da bi se osjećao samopouzdano. Ne sumnjam da će Nejmar nastaviti da pokazuje koliko vrijedi, on uvijek ima visoke zahtjeve”, branio ga je trener Mauricio Poketino.

Po završetku prošle sezone mediji su pisali da PSŽ po svaku cijenu želi da se odrekne brazilskog asa, ali je umjesto toga, Nejmar dobio i podršku, i novi ugovor...

“Nejmar je igrač svetske klase. On je jedan od najboljih igrača na svijetu. Koji trener ne bi želio da ima Nejmara. Posao trenera je da pronađe balans u tim. Potrebna vam je ravnoteža. Imam vrlo jasnu predstavu šta želim od Nejmara. Želim prije svega da ostane sa nama. Uvijek je bolje imati igrače svjetske klase u svom timu, nego protiv vas”, rekao je trener Kristof Galtije, prošlog mjeseca.

Nejmar je u dresu Pari Sen Žermena odigrao 145 utakmica u svim takmičenjima i postigao 102 gola.

Bonus video: