EURO 2024: Šta nam donosi igra kuglica?

Tačno u podne u Frankfurtu žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. Crna Gora u trećem šeširu i s jednakom pažnjom očekuje rivale iz prvog i drugog, kao i četvrtog i petog šešira

18412 pregleda 6 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbalska reprezentacija Crne Gore saznaće danas u podne rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Žrijeb, po običaju, donosi uzbuđenja koja su često veća nego i na samim utakmicama - ko će protiv koga, kada, gdje, da li će pod Goricom gostovati neko od velikana, hoće li će nam doći neko “novi”, kolike su nam šanse da se kvalifikujemo nakon žrijeba...

Mnogo je pitanja uoči “igre kuglica” u Egzibicionom centru Fešthale u Frankfurtu na Majni.

A pred žrijeb čiji tok i epilog, naravno, niko ne može da predvidi, jer je u pitanju čista lutrija, nekoliko osnovnih informacija šta čeka izabranike Miodraga Radulovića i ostale 52 reprezentacije.

Naša selekcija nalazi se u trećem šeširu, u kojem su još Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Rumunija, Švedska i Jermenija.

Njemačka, domaćin Eura 2024, neće biti u žrijebu jer se automatski plasirala na završnicu, a neće biti ni suspendovane Rusije.

Preostale 53 reprezentacije biće smještene u deset grupa - sedam sa po pet i tri sa po šest timova. Na žrijebu će se izvlačiti redom od prvog do šestog šešira. U prvom šeširu su četvoro finalista Lige nacija - Holandija, Hrvatska, Španija i Italija. Te selekcije biće odmah smješteni u grupe A, B, C i D, koje će imati po pet timova, kako bi imale prostor za odigravanje finala Lige nacija u junu 2023.

Kao i što je bio slučaj prethodnih godina, UEFA je napravila određene restrikcije pri izvlačenju. Tako se, zbog političkih odnosa, u istoj grupi ne mogu naći Jermenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, Kosovo i Bosna i Hercegovina i Kosovo i Srbija.

Restrikcije su napravljene i zbog zimskih uslova u zemljama sjevernog dijela Starog kontinenta - Bjelorusije, Estonije, Farskih Ostrva, Finske, Islanda, Letonije, Litvanije i Norveške, pa će maksimalno dvije od ovih reprezentacija moći da se nađu u istoj grupi.

U svakom slučaju, UEFA je rangirala reprezentacije po plasmanu u Ligi nacija, Crna Gora se našla u solidnom trećem šeširu, ali ni to ne mora da znači previše - iz četvrtog, na primjer, vrebaju jake selekcije kao što su Turska, Grčka, Kosovo, a iz petog učesnici Eura 2016. Slovačka i Sjeverna Irska.

”Sokoli” mogu da dobiju dvije velesile - Španiju iz prvog i Francusku iz drugog šešira, na primjer, a mogu iz prva dva šešira da izvuku Mađarsku i Izrael.

Do sada je naša selekcija uglavnom imala balansiran žrijeb, sa jednim gigantom, a od najvećih selekcija pod Goricom još nisu gostovali Portugal, Hrvatska, Španija, Francuska...

Kao i uvijek, teoretski je moguća i “ex-Yu” grupa, sa Hrvatskom, Srbijom, Kosovom ili Makedonijom...

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati dvije prvoplasirane selekcije iz svih 10 grupa.

Prvi šešir: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija (finalisti Lige nacija); Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, CRNA GORA, Rumunija, Švedska, Jermenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Bonus video: