Da se fudbal vrati tamo gdje je rođen: Četiri južnoameričke države podnijele kandidaturu za organizaciju SP

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine održaće se tačno na stogodišnjicu prvog Mundijala ikada održanog, 1930. u Urugvaju

11382 pregleda 5 komentar(a)
Foto: AFA
Foto: AFA

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj službeno su u utorak podnijeli zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030.

Četiri južnoameričke države pokušaće da zaigraju na kratu istorije, tradicije i fudbalske nostalgije - njihov slogan glasi da se turnir vrati "tamo gdje je fudbal rođen", tačno 100 godina nakon što je prvo Svjetsko prvenstvo održano u Montevideu.

Tokom ceremonije u Argentinskom fudbalskom savezu (AFA), delegaciji četiri zemlje pridružio se Alehandro Dominges, predsjednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL), koji je rekao kako se nada da FIFA može da pokaže "gest poštovanja" prema regiji i dopustiti joj organizaciju turnira.

"Svjetsko prvenstvo 2030. nije samo još jedno Svjetsko prvenstvo, ono zaslužuje slavlje, uz priznanje za 100 godina", rekao je Dominges.

"Uvjereni smo da FIFA ima obvezu da poštuje sjećanje na one koji su došli prije nas i vjerovali u veličinu te napravili prvo Svjetsko prvenstvo."

Predsjednik FS Argentine Klaudio Tapia je dodao:

"Kao svjetski prvaci, lansiramo ovaj projekat koji je san svih Južnoamerikanaca. Ne samo na stotu godišnjicu prvog izdanja, već i zbog strasti s kojom živimo fudbal".

Predsjednik Argentine Alberto Fernandes dao je izjavu na svom službenom Tviter profilu, u kojoj je rekao da će se i od Bolivije tražiti da se pridruži projektu.

Nakon prvog izdanja u Urugvaju, Čile je bio domaćin Mundijala 1962, Argentina 1978, dok Paragvaj nikada nije bio domaćin najvećeg sportskog takmičenja.

Južnoamerička ponuda takmičiće se sa Španijom i Portugalom, koji su potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi, a interes su pokazali Maroko i Saudijska Arabija.

Bonus video: