Real sa Sitijem, najveći protiv najboljeg: Bitka za finale - prvi čin

Prvi meč je večeras na "Santjago Bernabeuu" od 21 sat, drugi polufinalni par čine Milan i Inter (srijeda u 21)

6593 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sva snaga Real Madrida u Ligi šampiona je mogla da se vidi prošle godine u nokaut fazi.

Počelo je duelima sa Pari Sen Žermenom u osmini finala, onda Čelsijem, potom i Mančester sitijem - vjerovatno ni danas najfantičniji navijači “merengesa” ne mogu da shvate kako je njihov klub prošle godine došao do finala.

Ali, Realova istorija je takva da trijumfi - pa i kada djeluje da je sve izgubljeno - postaju normalna pojava.

Taj revanš polufinala sa Sitijem u Madridu može da se svrsta u jedan od epskih preokreta u Kupu ili Ligi šampiona, jer je Real pred drugu utakmicu imao gol minusa (4:3), onda je do 90. minuta gubio i na svom terenu prije nego su “građani” upali u zamku i bili kažnjeni za promašaje...

Dva gola Rodriga su tada osigurala domaćinu produžetke u kojima je Karim Benzema donio 3:1 i okončao Sitijev put ka prvoj tituli prvaka Evrope. Real je kasnije osvojio 14. pehar pobjedom nad Liverpulom, a Siti godinu kasnije dobio priliku da se osveti.

FINALE PRIJE FINALA

A ko je favorit u polufinalu ove sezone?

Kao i prošle, za nijansu veće šanse se daju Sitiju, koji je cijele sezone i po bukmejkerima kandidat broj jedan za pehar. Mada kako takmičenje odmiče, tako rastu i Realove akcije u takmičenju koje poznaje bolje od svih.

"Tri godine zaredom smo u polufinalu Lige šampiona. To govori kakav kontinuitet imamo, ali naravno da želimo u finale. A onda i da se borimo za titulu", rekao je menadžer Sitija Pep Gvardiola, koji nije bio prvak Evrope od 2011. i trijumfa sa Barselonom.

Siti je u fantastičnoj seriji, vezao je 10 pobjeda u Premijer ligi i došao u situaciju da sam odlučuje o sudbini u borbi sa Arsenalom, dok je Real odavno odustao od trke sa Barselonom. I samo je pitanje dana kada će joj prepustiti krunu u La Ligi.

Pep Gvardiola
foto: Reuters

Madriđani su u subotu osvojili Kup kralja (u finalu su savladali Osasunu 2:1, uz dva pogotka Rodriga) i tako napravili pravu uvertiru u finale prije finala u Ligi šampiona.

"Važan je period sezone i znači nam trofej u Kupu. Znači nam zbog teškog perioda koji je iza nas, ali i zbog onoga što slijedi. Biće spektakl protiv Sitija, ovo je duel kojem se svi raduju", poručio je trener Reala Karlo Anćeloti.

TRADICIJA KAŽE - REAL

Real i Siti su se prvi put u Evropi sastali 2012. godine i od tada odigrali osam utakmica - imaju po tri pobjede, uz dva remija.

Najvažniji okršaji, u nokaut fazi, pripali su Madriđanima, oba u polufinalu Lige šampiona - prije prošle sezone dva velika rivala igrala su i 2016. kada je Real bio bolji od tima koji je vodio Manuel Pelegrini.

Kakva je istorijska razlika između dva kluba govori i to da je Siti do sada osvojio samo Kup pobjednika kupova 1970. A da li se Siti plaši veličine Reala Zanimljiv odgovor je dao Bernardo Silva:

"Nikada se ne radi o grbu i veličini. Radi se o igračima koji su na terenu. Da Real nije imao Modrića, Krosa, Vinisijusa, Benzemu... Mogao bih sve da ih nabrojim, ali bez njih ne bi toliko osvojio. Bili bismo naivni da ne poštujemo Real, ali imamo svoj cilj", kaže omaleni portugalski vezista.

SUDAR PREDATORA - HALAND PROTIV BENZEME

Biće ovo veliki duel Gvardiole i Anćelotija, majstora kakvi su Luka Modrić, Toni Kros, Vinisijus Žunior, Kevin de Brujne i Bernardo Silva, ali i nevjerovatnih golgetera - Erlinga Halanda i Karima Benzeme.

Erling Haland
foto: Reuters

Norvežanin, kojem pripada sadašnjost i budućnost u svjetskom fudbalu, prvi je strijelac Lige šampiona sa 12 golova na osam utakmica (postigao je 51 u svim takmičenjima ove sezone), Francuz je s druge strane odigrao isti broj mečeva u eliti i pogodio četiri puta.

Benzema je, ipak, čovjek koji je stvoren za velike duele, a posebno mu prijaju engleski protivnici.

Podatak koji zvuči nevjerovatno je da je bivši napadač Liona posljednjih 11 golova u Ligi šampiona postigao protiv timova sa Ostrva.

"Ne mislimo tome kako da zaustavimo Halanda, već kako da pariramo timu koji djeluje nezaustavljivo. Timovi su slični kao prošle sezone, ali ono što pravi razliku je motivacija, kvalitet pojedinca - to imaju oba tima", zaključio je Anćeloti.

Bonus video: