Dame iz Crne Gore i Velike Britanije igrale fudbal i promovisale ravnopravnost i inkluziju

Fudbalerke ŽFK Ekonomist iz Nikšića i fudbalerke britanske vojske Army Reserve Womens Football odigrale su revijačni meč, čiji je cilj “ne samo unapređenje saradnje između Crne Gore i Velike Britanije, već i podsticanje učešća žena u sportu”

2282 pregleda 1 komentar(a)
Akterke utakmice, Foto: British Embassy Podgorica
Akterke utakmice, Foto: British Embassy Podgorica

Na kampu FSCG u Podgorici u petak je odigrana neobična fudbalska utakmica – akterke su bile dame.

Fudbalerke ŽFK Ekonomist iz Nikšića i fudbalerke britanske vojske Army Reserve Womens Football odigrale su revijačni meč, čiji je cilj “ne samo unapređenje saradnje između Crne Gore i Velike Britanije, već i podsticanje učešća žena u sportu”.

“Ova manifestacija je plod uspješne inicijative britanske ambasade i Fudbalskog saveza Crne Gore koja ima za cilj povezivanje sportistkinja iz različitih zemalja. Pored sportskog aspekta, događaj takođe ističe važnost inkluzije i promovisanje ravnopravnosti u sportu”, navodi se u zajedničkom saopštenju FSCG i Amasade Velike Britanije u Podgorici.

“Neposredno prije utakmice, Fudbalski Klub MKM sa Konika i nevladino udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju ‘Naša djeca’ imali su priliku da učestvuju u sportskim aktivnostima namijenjenim mladim budućim sportistima i djeci sa smetnjama u razvoju, čime se naglašava značajna sporta uloga u društvu. Prije same utakmice, djeca su imala priliku da uživaju u sportskim aktivnostima i pokažu svoje vještine, čime se promoviše ideja da sport treba biti dostupan i inkluzivan za sve, bez obzira na individualne sposobnosti. Druženje i dijeljenje informacija o samom sportu su takođe bili dio ovog programa”, navodi se.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je prisustvovala događaju kao poseban gost. Ona je tom prilikom rekla da ženski fudbalski tim britanske vojske obilazi Zapadni Balkan ove sedmice, te dodala da je ovo savršena prilika za unapređenje ravnopravnosti žena, kako za povećanje vidljivosti žena u vojsci, tako i u ženskom sportu.

“Sport posmatramo kao idealan vid okupljanja mladih i podsticanja interakcije između različitih grupa unutar zajednice oko onoga što im je zajedničko, poput fudbala”, kazala je ambasadorka.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac nakon odgledanog meča istakao je da Fudbalski savez Crne Gore sa zadovoljstvom prihvata pozive za saradnju na projektima koji za cilj imaju promociju vrijednosti koje su od suštinskog značaja za funkcionisanje jednog društva.

„Zahvaljujemo se Britanskoj ambasadi koja je Fudbalski savez Crne Gore prepoznala kao kredibilnog partnera za organizaciju ovog događaja ali i za zajedničku promociju društvenih vrijednosti koje dijelimo. Vjerujem da ćemo u budućnosti imati priliku da zajedničkim snagama radimo na promociji jednakosti, ravnopravnosti i inkluzije u crnogorskom društvu“, rekao je Đurđevac.

Desetarka Libi, fudbalerka British Army Sport je rekla da joj je zaposlenje u British Army omogućilo sjajnu priliku da održi balans između profesionalnog vojnog angažmana i bavljenja fudbalom, što je i doprinijelo da zajedno sa svojim članicama tima danas bude u Crnoj Gori.

Mi imamo jedinstvenu poziciju da podržimo razvoj i napredovanje ženskog fudbala u društvima, među generacijama, i što je najvažnije među državama. Osjećamo se privilegovanima što smo u Crnoj Gori, gradimo odnose sa lokalnim timovima i imamo mogućnost da naučimo više o kulturi i istoriji regiona“, dodala je desetarka Libi.

Organizatori su posvećeni dugoročnom promovisanju uključivanja žena u sport, te će nakon utakmice nastaviti sa inicijativama koje podržavaju ravnopravnost i povećanje broja žena u sportu.

Bonus video: