Rekorder Dibu nije savladan još od Mbapea i finala SP, makazice Belja šokirale Brazil

Kvalifikacije za SP 2026: Argentina sigurno plovi ka novom Mundijalu, prvi kiks Brazil, Darvin Nunjes "spasio" Urugvaj i "El loka" Bijelsu

4933 pregleda 0 komentar(a)
Emilijano Martines nakon pobjede protiv Paragvaja, Foto: Reuters
Emilijano Martines nakon pobjede protiv Paragvaja, Foto: Reuters

Doha, Lusail stadion i finale Mundijala sada izgledaju tako daleko, a upravo od tada (prošlo je skoor godinu), svjetski prvak Argentina i njen golman Emilijano Martines nisu primili gol.

Kilijan Mbape u 118. minutu nezaboravnog finala tada je kompletirao het-trik, a nakon toga Dibu i "gaućosi" igrali su redom protiv Paname, Kurasaoa, Australije, Indonezije (prijateljski mečevi), Ekvadora, Bolivije i sinoć Paragvaja (kvalifikacije za SP 2026) i svaki put su sačuvali svoju mrežu.

Vladar planete, golom Nikolasa Otamendija već u 3. minutu 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026, srušio je Paragvaj na "Monumentalu", a Martines je i nakon 622 minuta ostao nesavladan - što je najbolji učinak nekog golmana u istoriji Argentine.

I dok Lionel Mesi (sinoć nakon oprovka od povrede igrao od 53. minuta) i drugovi sigurno plove ka novom Mundijalu, na prve poteškoće u kvalifikacijama naišao je njihov vječiti rival Brazil.

"Selesao" u Kujabi nije uspio da sruši jednu od najslabijih selekcija na kontinentu Venecuelu - 1:1.

Vodio je Brazil nakon gola Arsenalovog štopera Gabrijela, Nejmar je ponovo plesao, ali i njega i sve u "žuto-zelenim" dresovima zasjenio je momak koji se zove Eduard Beljo.

Igrač meksičkog Mazaltana u igru je ušao u 79. minutu, a samo šest kasnije postigao je spektakularan gol makazicama za veliki bod Venecuele.

Važne pobjede sinoć su upisali Čile (2:0 protiv Perua) i Ekvador (2:1 sa Bolivijom u gostima), dok su sjajan meč odigrali Kolumbija i Urugvaj.

Domaćin je dva puta vodio preko Hamesa Rodrigesa i Metusa Uribea, ali se ekipa Marsela Bijelse svaki put vraćala - najprije preko Napolijevog Matijasa Olivere, a potom i u 91. kada je sa penala pogodo napadač Liverpula Darvin Nunjes (2:2).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: