BiH sanja Euro, Savo Milošević poručio da se ovakav trenutak dešava jednom u životu, čak i za Edina Džeka

Baraž za popunu preostala tri mjesta na Evropskom prvenstvu počinje u četvrtak

6135 pregleda 4 komentar(a)
Može li Edin Džeko da odleti sa zmajevima do Njemačke, Foto: Shutterstock
Može li Edin Džeko da odleti sa zmajevima do Njemačke, Foto: Shutterstock

Safet Sušić je 2014. uspio da odvede Bosnu i Hercegovinu na Svjetsko prvenstvo - deset godina kasnije "zmajevi" imaju novu veliku šansu da "odlete" na veliko fudbalsko takmičenje.

Naše zapadne komšije u četvrtak (20.45h) na "Bilinom polju" u Zenici dočekuju Ukrajinu u prvom meču baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, a ukoliko slave na svom terenu će igrati i finale plej-ofa protiv boljeg iz duela Izrael - Island.

"Puno sam govori da moramo da zaslužimo neke stvari, moramo da budemo spremni da nam se u ovoj utakmici vrati sve što smo ranije propustili", poručio je selektor BiH Savo Milošević.

Nekadašnji napadač SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije na klupu "zmajeva" sjeo je sredinom oktobra, na startu je upisao pobjedu protiv Lihtenštajna, a potom izgubio svaku od naredne tri utakmice u kvalifikacijama - od Portugala (5:0), Luksemburga (4:1) i Slovačke (2:1).

"Moramo da budemo spremni na sve što je ova ekipa propustila u prethodne dvije utakmice - ako želimo dobar rezultat, moraćemo ovdje da platimo, a to podrazumijeva ogromnu žrtvu", dodao je stručnjak rođen u Bijeljini.

BiH je do baraža stigla zahvaljujući Ligi nacija, a upravo će on biti vjerovatno i posljednja šansa da na Euru zaigraju legende fudbala u ovoj zemlji Edin Džeko i Miralem Pjanić.

"Ovo je najbitnija utakmica za Džeka, on ima 38 godina i odlazak na veliko takmičenje je velika stvar. Pjanić i on nisu igrali na EP i jasno je da je ovo za svakog igrača utakmica koja se dešava jednom u životu, motiv bi trebalo da bude na najvišem mogućem nivou", zaključio je Savo.

Baraž za Euro, osim puta B u kojem se nalazi BiH, ima još dva.

U društvu A za plasman na EP boriće se Poljska - Estonija i Vels - Finska, a put C čine Gruzija - Luksemburg i Grčka - Kazahstan.

Samo pobjednici iz tri pomenute grupe završiće na Euru, a ukoliko Bosna i Hercegovina bude jedna od njih rivali na EP u Njemačkoj će joj biti Belgija, Slovačka i Rumunija.

Baraž za EURO 2024

PUT A

Četvrtak

20.45h Poljska - Estonija

20.45h Vels - Finska

Finale, 26. mart

Vels/Finska - Polsjka/Estonija

PUT B

Četvrtak

20.45h BiH - Ukrajina

20.45h Izrael - Island

Finale, 26. mart

BiH/Ukrajina - Izrael/Island

PUT C

Četvrtak

18.00h Gruzija - Luksemburg

20.45h Grčka - Kazahstan

Finale, 26. mart

Gruzija/Luksemburg - Grčka - Kazahstan

Bonus video: