Tbilisi gori u fudbalskom smislu: Gruzija ide na Evropsko prvenstvo

Prvi put u istoriji bivša sovjetska zemlja plasirala se na veliko takmičenje, trijumfom protiv Grčke penalima

11248 pregleda 12 komentar(a)
Detalj sa utakmice Gruzije i Grčke, Foto: Reuters
Detalj sa utakmice Gruzije i Grčke, Foto: Reuters

Erupcija u Tbilisiju, noć za istoriju - fudbalska reprezentacija Gruzije se prvi put plasirala na Evropsko prvenstvo, koje se ovog ljeta održava u Njemačkoj.

Na krcatoj areni u Tbilisiju, pred oko 55 hiljada gledalaca Gruzija je u finalu plej-ofa staze C, poslije penala savladala Grčku 4:2 (0:0 poslije 120 minuta), napravila veliki uspjeh i u junu će biti jedna od 24 reprezentacije na kontinentalnoj smotri.

Odmah po završetku meča navijači su utrčali na teren, nastalo je veliko slavlje, koje će se, sasvim sigurno, proširiti ulicama ove bivše sovjetske zemlje.

gruzija
foto: Reuters

Iako nije bio golova u regularnom dijelu i produžecima, utakmica u Tbilisiju je bila veoma borbena, sa mnogo trčanja, žestokih duela, ali i incidentom na kraju prvog poluvremena kada je crveni karton dobio rezervni golman Gruzije Lorija.

Gruzija
foto: Reuters

Gostujuća selekcija je u prvom dijelu imala inicijativu, više loptu u posjedu, a domaćin kontrama pokušao da dođe do gola, ali većih šansi nije bilo.

U istom ritmu ekipe su nastavile u drugom poluvremenu, dobru priliku nije iskoristio Bakasetas, dok je na drugoj strani Kvarachelija pokušavao da bude heroj, ali nije uspio da dođe do pogotka.

U produžecima je bilo najviše uzbuđenja, ali i najviše pravih šansi, a prvu su propustili gosti. Tačnije, Bakasetas, čiji udarac je odbranio Mamardašvili, a onda je Mavropanos glavom pogodio prečku.

Tbilisi
foto: Reuters

Odmah nakon toga priliku je imala i Gruzija, Davitašvili je šutirao sa oko pet metara, ali je Vlahodimos odbranio.

Uslijedili su penali, neprecizni su bili Bakasetas i Jakumas, što je bilo dovoljno da počne veliko slavlje u Gruziji.

Gruzija će na Evropskom prvnestvu igrati sa Turskom, Češkom i Portugalom.

Bonus video: