A da Crna Gora "razmisli" o C Ligi nacija: Ovako je izgledao gruzijski put do Eura

Bugarska, Makedonija, Gibraltar, Luksemburg i Grčka bili su rivali koje je selekcija Gruzija morala da prebrodi da bi se, preko C Lige nacija, plasirala na EP. Makedonci su prije četiri godine uradili to iz D Lige nacija. Crna Gora će na jesen drugi put zaredom igrati B Ligu nacija

16400 pregleda 36 reakcija 5 komentar(a)
Crna Gora je prije dvije godine pobijedila Grčku u prijateljskom meču (1:0), Foto: FSCG
Crna Gora je prije dvije godine pobijedila Grčku u prijateljskom meču (1:0), Foto: FSCG

Nakon što je Sjeverna Makedonija prije tri godine iskoristila sve povoljnosti i pogodnosti novih Uefinih propozicija i iz najslabije, D Lige nacija plasirala se na Evropsko prvenstvo, nešto slično večeras je uradila i Gruzija, doduše iz nešto jače Lige C.

Makedonci su 2021. u finalu plej-ofa pobijedili upravo Gruziju, koja je večeras dočekala drugu šansu i objeručke je prigrabila, savladavši Grčku penalima na domaćem terenu u Tbilisiju.

UEFA je, u međuvremenu, malo promijenila propozicije i nakon prve, testne Lige nacija 2018. smanjila broj reprezentacija u D Ligi i ukinula prohodnost ka velikom takmičenju iz najslabijeg ranga.

Liga C je, međutim, sačuvala jedno mjesto.

Kako je izgledao put Gruzije do Evropskog prvenstva preko C Lige nacija i plej-ofa?

Reprezentacija koju predvodi nekadašnji francuski reprezentativac Vili Sanjol prvo je osvojila grupu 4 Lige C u konkurenciji Bugarske, Makedonije i Gibraltara. Uradila je to, doduše, na dominantan način osvojivši 16 od mogućih 18 bodova.

Potom, nakon neuspješnjh kvalifikacija za EP, u kojima je osvojila samo osam od moguća 24 boda u konkurenciji Španije, Škotske, Norveške i Kipra, Gruzija se spremala za plej-of u kojem je vidjela svoju šansu.

Prvo je u polufinalu plej-ofa pobijedila Luksemburg sa 2:0, da bi večeras u finalu srušila i Grčku, što je bio i najteži test. Oba meča igrala je kao domaćin.

Možda nije za poređenje, ali evo kako je Crna Gora u bliskoj prošlosti prolazila sa rivalima koje je na putu do Eura imala Gruzija.

"Sokoli" su oba puta pobijedili Bugarsku u prethodnim kvalifikacijama za EP, prije toga su u kvalifikacijama za Mundijal bez problema dva puta bili bolji od Gibraltara, a Sjevernu Makedoniju su juče dobili u prijateljskom meču.

Luksemburg je jedini tim sa gruzijskog puta koji je u posljednjih pet godina pobijedio Crnu Goru, i to pod Goricom u Ligi nacija 2020, ali je naša selekcija slavila u Luksemburgu, dok je Grčka pobijeđena u prijateljskom meču kod kuće marta 2022.

Sve rivale koje je Gruzija imala na putu do Evropskog prvenstva Crna Gora je, dakle, pobjeđivala, i mogla bi da ih pobijedi.

Za to vrijeme, međutim, naša selekcija se takmičila u težoj, Ligi B, a nije imala ni sreće sa rivalima, kao ni sa tajmingom.

Crna Gora je premijernu Ligu nacija, 2018. igrala u C kategoriji, ali je izvukla vrlo teške rivale za taj rang - Srbiju, Rumuniju i Litvaniju. I Srbija i Rumunija su igrale plej-of za EP, ali nisu uspjele da odu u završnicu.

Narednu C Ligu nacija, u pandemijskoj 2020. godini Crna Gora je završila na prvom mjestu u grupi, ali je bio "problem" šta je to izdanje Lige nacija prethodilo Svjetskom prvenstvu od 32 učesnika (13 iz Evrope) i UEFA iz nje nije nudila mogućnost plasmana u plej-of.

Sve što je CG uspjela da "zakuči" jeste plasman u težu, B Ligu nacija, koja je prethodila narednom Evropskom prvenstvu, ovog ljeta u Njemačkoj. Selekcija Miodraga Radulovića završila je treća u grupi iza Bosne i Finske, a ispred Rumunije, pa je izborila opstanak u B Ligi, koju će igrati u septembru.

Proširenjem broja učesnika narednog Svjetskog prvenstva 2026. (sa 32 na 48) i evropska konfederacija je dobila tri mjesta više u završnici, pa će Liga nacija dati više opcija za plasman za mundijalski plej-of, a posebno Liga B. Neće, međutim, biti lako osvojiti prvo ili drugo mjesto u konkurenciji Turske, Islanda i Velsa.

A već naredna Liga nacija, 2026, pred Evropsko prvenstvo 2028, nudiće veliku prohodnost iz C Lige nacija, mnogo povoljnije rivale nego Liga B, i u grupi i u eventualnom plej-ofu.

Nije fudbalski, a ni sportski nadati se, ili ciljati ispadanje, ali ako se Crna Gora vrati u Ligu C, ne bi to trebalo shvatiti tako strašno, naprotiv! Put do Eura bio bi neuporedivo lakši.

Znaju to Makedonci i Gruzijci.

U svakom slučaju, odlaskom Gruzije na EP, smanjio se broj članica Uefe koje se nikad nisu plasirale na veliko takmičnje.

Ostali su Crna Gora, i još 16 reprezentacija: Jermenija, Andora, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Estonija, Farska Ostrva, Gibraltar, Kazahstan, Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija i San Marino.

Neke reprezentacije su, poput Crne Gore, imale i manje pokušaja od drugih.

Bonus video: