Dragulj sa Teatra snova i opcija koja je nedostajala Engleskoj za Euro 2024

"Kobi Mejnu nije poput ostalih veznih igrača Engleske, ne paniči kada dobije loptu na uskom prostoru okružen protivničkim igračima, 'gordi Albion" već dugo vapi za takvom mirnoćom", piše "Gardijan"

9217 pregleda 2 komentar(a)
Mejnu tokom utakmice sa Belgijom na "Vembliju", Foto: Reuters
Mejnu tokom utakmice sa Belgijom na "Vembliju", Foto: Reuters

Tmurne oblake koji su se i ove sezone "namrštiii" iznad "Old traforda" rastjerao je tinejdžer koji je do kraja novembra praktično bio nepoznat i navijačima sa "Teatra snova".

Dugo je Erik ten Hag tražio dobitnu kombinaciju za vezni red Mančester junajteda, a onda je shvatio da se rješenje nalazi u akademiji ovog velikana - od prvog trenutka kada je kročio na teren 18-godišnji Kobi Mejnu je pokazao da je rođen za velike stvari.

Za prvu utakmicu koju je počeo među 11 u dresu "đavola" - protiv Evertona, 26. novembra - nagrađen je izborom za najboljeg igrača meča, da bi samo četiri mjeseca kasnije prvi put bio starter i za Englesku. I ponovo je dobio istu nagradu.

"Možda se radilo o prijateljskom meču sa Belgijom, ali je Engleska bila vidno uzdrmana tokom prvih 15 minuta, posebno nakon vođstva gostiju. Raspoloženje nije bilo na nivou, a onda ga je podigao Kobi Mejnu", opisao je "Gardijan" igru momka koji je samo nekoliko dana ranije debitovao protiv Brazila.

Hladnokrvan kao da iza sebe ima najmanje 50 nastupa na "Vembliju", Mejnu je okrenuo dvojicu čuvara na sredini i bio ključan u akciji koja je donijela penal za "gordi Albion" i izjednačenje.

"On nije poput ostalih veznih igrača Engleske, ne paniči kada dobije loptu na uskom prostoru okružen protivničkim igračima, 'gordi Albion" već dugo vapi za takvom mirnoćom", dodao je "Gardijan".

Džud Belingem, iako takođe veoma mlad, već je lider Engleske, a Geret Sautgejt u veznom redu ima još majstora poput Fila Fodena, ali tip igrača kakav je Mejnu nedostaje ovoj selekciji od kada je karijera Kalvina Filipsa krenula silaznom putanjom, a vrijeme Džordana Hendersona polako prolazi.

Pored neprikosnovenog Deklana Rajsa, vezista Junajteda izgledao je perfektno na sredini Engleske protiv Belgije (meč završen 2:2).

"Mejnu mora da bude dio Sautgejtove ekipe za Euro 2024 i ta rasprava je završena nakon njegovog prvog starta za reprezentaciju", zaključio je "Gardijan".

Selektor Engleske naglašava da svi moraju da budu pažljivi kada je u pitanju dragulj sa "Old traforda".

"Ne smijemo da zaboravimo da je odigrao samo 14 utakmica u Premijer ligi. isto tako niko ne bi rekao da ima samo 18 godina. On nam daje drugačiji profil veznog igrača i stvarno smo zadovoljni sa onim što je prikazao", istakao je Sautgejt.

Momak koji vuče korijene iz Gane može da igra na svakoj od pozicija u veznom redu, zbog čega ga je legenda Mančester junajteda Rio Ferdinand uporedio sa jednim od najboljih holandskih fudbalera svih vremena Klarensom Sedorfom.

Bonus video: