Belingem - jedan od najboljih transfera u istoriji “merengesa”

Englez je po ko zna koji put ove sezone bio ključni igrač Real Madrida - novi gol protiv Barselone je gotovo sigurno donio titulu u Španiji

5750 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Real Madrid ljetos nije računao na odlazak Karima Benzeme u Saudijsku Arabiju, a i kada se to dogodilo Karlo Anćeloti nije upao u zamku i krenuo da panično traži napadača jer je imao plan kako da na pravi način iskoristi potencijal Džuda Belingema.

Benzema je Madrid napustio 4. juna, Englez stigao desetak dana kasnije i ispostavilo se da je u ciijeloj priči “kraljevski klub” profitirao uprkos ulaganju od 100 miliona eura, jer je u mjesecima koji su dolazili Belingem postao jedan od najboljih fudbalera na svijetu.

Bivši vezista Borusije Dortmund je ove sezone postigao 21 gol u svim takmičenjima, od toga 17 u La Ligi, među kojima tri u duelima Barselonom. Dva puta je pogodio u Kataloniji, onda se upisao u nedjelju kod kuće u trijumfu 3:2, pa je direktno donio šest bodova Realu u dva odigrana “el klasika” u sezoni 2023/24.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Onana (Mančester junajted) - velikan je kontrolisao stvari protiv drugoligaša Koventrija u polufinalu FA kupa i vodio 3:0. Niko nakon 60 minuta nije mogao da pretpostavi da će na kraju Kamerunac biti junak pobjede i plasmana u finale.

ODBRANA

Aleksander-Arnold (Liverpul) - tek se vratio iz povrede i odmah dao doprinos - majstorski je pogodio iz slobodnog udarca i najavio pobjedu “redsa” nad Fulamom.

Vaskes (Real Madrid) - Dani Karvahal je morao da dobije predah poslije evropske bitke u Mančesteru, ali je imao dostojnu zamjenu u “el klasiku” - Vaskes je bio strijelac i asistent, a iznudio je i penal kada je Vinisijus Žunior izjednačio na 1:1.

Stanišić (Bajer) - novi šampion Njemačke jednostavno ne umije da izgubi ove sezone - prvi poraz u 45 mečeva je spriječio Hrvat koji je mrežu Borusije Dortmund zatresao u 98. minutu.

SREDINA

Belingem (Real Madrid) - dva puta je Real zahvaljujući njegovim golovima savladao i sada je na korak od titule, jer šest kola prije kraja ima 11 bodova više od aktuelnog šampiona.

Bernardo Silva (Mančester siti) - u srijedu se obrukao kada je neozbiljno šutirao penal protiv Real Madrida, a u subotu se donekle iskupio za taj promašaj i donio Sitiju plasman u finale FA kupa.

Benavides (Alaves) - eliminacija iz Lige šampiona je ostavila trag, Atletiko nije mogao da parira Alavesu u Vitoriji. Urugvajac je dao prvi gol u trijumfu 2:0, pa su “kolćonerosi” propustili šansu da se odvoje od Atletik Bilbaoa u borbi za četvrto mjesto.

NAPAD

Trosar (Arsenal) - bio je to težak momenat za Arsenal u finišu sezone, ali je Belgijanac po ko zna koji put pokazao da je veliki majstor - atraktivno je zatresao mrežu Vulvsa, “tobdžije” se i dalje ne odriču titule u Engleskoj.

Žota (Liverpul) - Portugalac se oporavio i pogodio u prvoj utakmici u kojoj je zaigrao kao starter po povratku na teren.

Dejvid (Lil) - kontinuitet je najteža stvar u sportu, a Kanađanin se već četiri godine dokazuje u Ligi 1. Nema dileme da je Dejvid prerastao sredinu i da je ljeto pravi momenat da bira jači klub od Lila.

Ramos (Pari Sen Žermen) - jedno vrijeme nije bio u prvom planu kod Luisa Enrikea, ali je brzo počeo da se isplaćuje, pa je sa dva gola u nedjelju osigurao sigurnu pobjedu Parižana protiv Liona.

Bonus video: