Braniću posao kao i do sada

Petar Mijović ostaje trener Budućnost Volija i u razgovoru za „Vijesti” poručuje da mu je sada suštinski lakše, ali da zna da ga čekaju ista borba, obaveze i odgovornosti

4754 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Zaslužio novi ugovor: Petar Mijović, Foto: Savo Prelević
Zaslužio novi ugovor: Petar Mijović, Foto: Savo Prelević

Dilema koja je lebdjela u vazduhu još otkada je 18. oktobra prošle godine „do daljeg” zamijenio Slobodana Subotića je konačno otklonjena - Petar Mijović je i zvanično šef stručnog štaba Budućnost Volija.

„Radujemo se što će na putu ka ostvarenju planiranih ciljeva u sezoni 2020/2021. naš tim predvoditi Petar Mijović. Želimo mu puno uspjeha, da nam sa Budućnost Volijem i naredne sezone priređuje utakmice za pamćenje, na radost i ponos naših navijača”, piše u saopštenju kluba iz Njegoševog parka. Tridesetosmogodišnji Baranin je u sezoni 2018/2019. preuzeo ekipu nakon ostavke Jasmina Repeše poslije poraza u finalu ABA lige i osvojio titulu prvaka Crne Gore. Nije ostao na kormilu, već je postavljen za asistenta Subotiću, ali ga je naslijedio nakon tri poraza na startu Evrokupa, od toga dva u „Morači” od autsajdera Trenta i Arke iz Gdinje. U ABA ligi je upisao 13 pobjeda i šest poraza, a na evropskoj sceni je imao tri pobjede i četiri izgubljena meča - dva sa jednim, a po jedan sa dva i tri koša razlike.

Ekipa je pod njegovim vođstvom igrala odličnu košarku, zbog čega se i očekivalo da će ostati na mjestu šefa stručnog štaba. Doduše, u kuloarima su se pominjala razna imena, čak je u igri bio i senzacionalni povratak Aleksandra Džikića, ali je na kraju, ipak, čovjek koji je bio drugi u ABA ligi i osvojio Kup Crne Gore dobio zasluženu šansu.

- I prošle godine sam poslije neke utakmice rekao da gledam samo ono što je najbitnije - prvi sljedeći trening i da pokušam da ostvarim pobjedu na utakmici koja prva dođe, kako bih došao u situaciju da odbranim posao. Nakon potpisa ugovora mi je suštinski lakše, malo sam mirniji, ali znam da me čekaju ista borba, obaveze i odgovornosti - rekao je Mijović za „Vijesti”.

Budućnost pod ugovorom ima 10 domaćih igrača (računajući i Amerikanca sa crnogorskim pasošem, Džastina Kobsa), a sada mora mudro da bira pojačanja.

- U dobrom smo momentu, jer je završeno 70 odsto selekcije ekipe. Dobro je što imamo okosnicu tima koji je drugu, treću, čak i četvrtu godinu zajedno, a mislim da uz pametan izbor pojačanja opet možemo da budemo kandidati za najviši plasman u ABA ligi.

Budućnost je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak saopštila da će u regionalnom takmičenju čekati šansu iz drugog plana, kao i u sezoni 2019/2020.

- U ABA ligi ima četiri-pet ekipa koje su finansijski jako ozbiljno pokrivene i odlučuju nijanse. Uvijek je tim koji regrutuje i dovodi igrače za Evroligu u prednosti, to će u narednoj sezoni biti Crvena zvezda. Ali, u prethodne dvije sezone i ovoj trećoj koja je prekinuta, i pored budžeta i kvaliteta igrača, ni Zvezda ni Budućnost nisu odbranili prednost dovođenjem evroligaških imena. Bićemo u grupi ekipa koje pretenduju na sami vrh, a detalji će odlučivati, možda samo jedna lopta bude ključna u raspodjeli snaga. Zbog toga je jako bitno da u okviru budžeta pametno odaberemo ostatak tima - naglašava Mijović.

Budućnost je prošle sezone imala najmanji (a vjerovatno i najjeftiniji stručni štab) u ABA ligi, jer nije dovođen novi pomoćnik nakon odlaska Subotića. Sve su radili novi-stari trener i Vladimir Todorović.

- Proširićemo stručni štab. Sigurno je da će moj prvi pomoćnik biti Vlado Todorović i da Nikola Musić ostaje kao kondicioni. U narednih sedam do 10 dana moram da odlučim o imenu još jednog košarkaškog trenera - zaključio je Mijović.

Tražimo centra kao Martina

U ovom trenutku, Budućnost je pokrivena na pozicijama plejmejkera i krilnog centra. Tražiće se bek, krilo i centar, jer u timu više nisu Skot Bamfort, Šon Kilpatrik, Luka Božić, Kim Tili, Martinš Mejers i Hasan Martin.

- Tražimo „dvojku”, „trojku” i „peticu”. Težimo da centar po načinu igre podsjeća na Hasana Martina, da bude to pokretljiva petica. Naravno, i tržište dosta diktira, ali je to ideja. Pokušaćemo da u kratkom roku odaberemo pojačanja, da svi budu tu od prvog dana priprema. Već smo u razgovorima sa nekim igračima, vjerujem da ćemo vrlo brzo nekoga i dovesti - naglasio je Mijović.

Bonus video: