Za ovakve mečeve se živi

Košarkaši Crne Gore večeras (19 časova) protiv Češke u “Morači” traže pobjedu za odlazak na Svjetsko prvenstvo

25875 pregleda 34 komentar(a)
Drugi put zaredom mogu do smotre 32 najbolje selekcije na planeti: Košarkaši Crne Gore, Foto: FIBA
Drugi put zaredom mogu do smotre 32 najbolje selekcije na planeti: Košarkaši Crne Gore, Foto: FIBA

Trenutak odluke je stigao - košarkaši Crne Gore večeras (19 časova) protiv Češke igraju ključni meč za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Tim Boška Radovića je već propustio dvije šanse da se domogne šampionata u Filipinima, Japanu i Indoneziji, jer je u novembru izgubio u “Morači” od Litvanije (65:56), a zatim i prije tri dana od BiH u Tuzli (74:68). Nijedna od tih prilika, ipak, nije bila ni izbliza izgledna kao večerašnja, jer će “crveni” igrati sa otpisanim rivalom, koji nema ni igrački kvalitet da bi mogao da pokori “Moraču”. Jedino što ne ide na ruku Crnoj Gori je što je pod imperativom, a pritisak često zna da “veže” i ruke i noge...

- Očekujemo pobjedu. Biće teška i izazovna utakmica, jer je Češka veoma kvalitetna ekipa. Nadam se da će fokus i energija biti bolji nego protiv BiH, jer je ovo naš domaći teren i uz pomoć navijača ćemo doći do trijumfa - istakao je Emir Hadžibegović.

Krilni košarkaš SC Derbija se nada punoj “Morači”.

- Navijači su naš šesti igrač, sigurno će značiti njihova podrška i to što igramo u Podgorici. Pozivamo ih da dođu u što većem broju.

Crna Gora je put ka Dalekom istoku počela u pretkvalifikacijama u avgustu 2021. godine, kada je u “Bemax areni” po dva puta savladala Island i Dansku. U dvije runde kvalifikacija je upisala tri pobjede u gostima (Mađarska, Portugal i Češka), kod kuće srušila veliku Francusku, te BiH i Portugalce, a večeras će imati zicer protiv Čeha za drugo uzastopno učešće na svjetskim prvenstvima. Jeste da u timu nema Bojana Dubljevića, Marka Simonovića i Marka Todorovića, kao ni povrijeđenih Vladimira Mihailovića i Dina Radončića, ali je jasno da je i ovaj Radovićev sastav, makar po imenima, kvalitetniji od ekipe koja će mu se večeras suprotstaviti.

- Kada su počele kvalifikacije, željeli smo da se nađemo u ovoj situaciji, da na svom terenu odlučujemo o odlasku na Svjetsko prvenstvo. Mislim da smo igrama u ovom ciklusu, koji smo počeli u pretkvalifikacijama, zaslužili da pobjedom protiv Češke odemo na Mundobasket - istakao je prvi pomoćnik selektora, Vladimir Todorović.

3. put igraće Crna Gora i Češka. Tim tadašnjeg selektora Bogdana Tanjevića je na Eurobasketu 2017. u rumunskom Klužu slavio 88:75, a 11. novembra u Pardubicama su puleni Boška Radovića trijumfovali 65:56

”Crveni” su se iscrpjeli prije tri noći protiv BiH u Tuzli, Kendrik Peri je igrao 37 i po minuta, zbog čega bi umor mogao da bude problem.

- Vremena i nije bilo baš dovoljno, ali značaj utakmice će sigurno da izbriše svaki umor. Bićemo spremni, nadamo se velikoj pomoći sa tribina i toj energiji koja će dodatno da nam da snagu da odigramo dobru utakmicu - naglasio je 38-godišnji Nikšićanin.

Česi su prije tri dana u Pardubicama fenomenalno počeli utakmicu protiv Francuske, u 7. minutu vodili 21:3, ali do kraja se ništa nisu pitali. Izgubili su 72:59, uz fantastičnu partiju momka koji će biti broj 1 na ovogodišnjem NBA draftu, Viktora Vebmanjame - 22 poena, 17 skokova, šest blokada i četiri ukradene lopte. U odnosu na taj meč, tim Izraelca Ronena Ginzburga biće slabiji za kapitena Vojteha Hrubana i Martina Kžiža, a u sastavu su samo tri igrača sa Eurobasketa (Patrik Auda, Ondžej Balvin i Tomaš Kizlink).

- Analizirajuću utakmice Čeha, prije svega posljednju protiv Francuske, vidjeli smo da kazne svaki pad koncentracije i neorganizovanu odbranu. Kvalitet im je igra u tranziciji, napadaju prostor i žele da što prije dođu do otvorenih šuteva ili lakih poena. Organizovana igra u napadu i odbrani svih 40 minuta je odgovor na njih. Respektujemo ih, znamo da su kvalitetan sastav, a dolaze u jako važnom momentu za nas. Svjesni smo svega toga, ali sam ubijeđen da ćemo reagovati na pravi način.

Njegov dolazak potpuno mijenja fizionomiju ekipe: Nikola Ivanović se juče priključio reprezentaciji
Njegov dolazak potpuno mijenja fizionomiju ekipe: Nikola Ivanović se juče priključio reprezentacijifoto: BORIS PEJOVIC

U meču odluke, Crna Gora će biti jača za prvog plejmejkera Nikolu Ivanovića, koji je u petak veče ubacio devet poena u porazu Crvene zvezde od Albe, a već juče se pridružio nacionalnom timu.

- Ivanović bi bio pojačanje za svaku reprezentaciju u Evropi, da ne govorim o nama. Sigurno je da nam puno znači dolazak i njegova energija, prije svega njegov kvalitet, tako da smo srećni zbog toga - zaključio je Todorović.

Ukoliko izgubi, Crna Gora bi na “mala vrata” ipak mogla da ode na Mundobasket, ali samo u slučaju pobjede Mađarske nad BiH u Sombatelju. Izabranici nekadašnjeg pomoćnika Luke Pavićevića u reprezentaciji Crne Gore, Stojana Ivkovića, do SP mogu samo ako “crveni” izgube, a oni savladaju “zmajeve” sa minimum 41 razlike.

Ulaz u “Moraču” slobodan

Odlučujući meč za plasman na Svjetsko prvenstvo, košarkaši Crne Gore bi trebalo da igraju pred punim tribinama.

Sa meča protiv Litvanije u 'Morači'
Sa meča protiv Litvanije u "Morači"foto: Boris Pejović

Košarkaški savez Crne Gore je odlučio da se za utakmicu sa Češkom, koja počinje u 19 časova, ulaz ne naplaćuje. Zbog toga, kao i važnosti duela, logično je očekivati da “Morača” bude dupke puna.

Kapiten Hruban dobio “fri”, Česi s pet internacionalaca

Ekspedicija iz Češke je prije dva dana doputovala u Podgoricu, a u timu nema Vojteha Hrubana i Martina Kžiža, koji su igrali protiv Francuske.

- Sa kapitenom Hrubanom je bio dogovor da igra samo protiv Francuske, a Kžiž je dobio virus i nismo htjeli da rizikujemo da bude uz ekipu - rekao je selektor Ronen Ginzburg.

Izraelski stručnjak je u Crnu Goru doveo sedam igrača iz domaćeg šampionata - Viktora Pulpana, Riharda Balinta (Brno), Ondžeja Šveca i Davida Bema (USK Prag), Petra Šafarčika (Kvis Pardubice), Jakuba Slavika (Opava) i Luboša Kovaža (Nimburk).

U timu je i pet internacionalaca: Tomaš Kizlink (Limož, Francuska), Ondžej Hanzlik (Đirona, Španija), Ondžej Balvin (Prometej, Ukrajina), Patrik Auda (Jokohama B-Korsers, Japan) i Džejms Karnik (Lajons Ženeva, Švajcarska).

Bonus video: