Tradicija, strast, majstorstvo, 300.000 ljudi, Đoković, Bejl i Ševa: To je Rajder kup

Bilo je to 44. izdanje timskog meča u izrazito individualnom sportu, koje nosi naziv u čast osnivača Ser Stenlija Rajdera

6773 pregleda 2 komentar(a)
Viktor Hovland sa peharom i u društvu supruga i djevojaka članova tima Evropa, Foto: Reuters
Viktor Hovland sa peharom i u društvu supruga i djevojaka članova tima Evropa, Foto: Reuters

Jedan od najvećih sportskih događaja, koji u ovom dijelu Evrope i svijeta uglavnom prođe “ispod radara”, završen je u nedjelju.

Riječ je o Rajder kupu, takmičenju u golfu, koje je premijerno održano 1927. godine.

Domaćin izdanja 2023. bio je Rim, čuveni golf kompleks Marko Simone, udaljen 20-ak kilometara od “vječnog grada”.

Bilo je to 44. izdanje timskog meča u izrazito individualnom sportu, koje nosi naziv u čast osnivača Ser Stenlija Rajdera.

Od kada je prije 96 godina ustanovljeno ovo takmičenje, bilo je raznih formata, ali je od 1979. do danas nepromijenjeno - sastaju se najbolji igrači Evrope protiv najboljih igrača SAD, svake dvije godine, sa naizmjeničnim domaćinstvom.

Golf asovi pojedinačnim nastupima doprinose timskom učinku, igrajući besplatno – bez nagradnog fonda, zapravo i uz “trošak”, jer golferi sami plaćaju svoje nosače palica. Rajder kup, međutim, nije priča o novcu, a u golfu ga ima napretek, nastup na ovom meču je izuzetna čast i privilegija.

Iako tradicionalan sport, sa pravilima koja se ne mijenjaju, i golf prati moderne trendove, pa će turnir u Rimu ostati upamćen kao prvi na kome je organizovano nadmetanje zvijezda ili “selebritija”, na kome su, između ostalih, igrali Novak Đoković, Garet Bejl, Andrej Ševčenko, Karlos Sainc...

A o kakvom je događaju riječ, govori i to da je domaćin 2023. godine izabran prije deceniju i da se Rim od tada priprema za spektakl.

Golf klub Marko Simone (Marko Simone – prva asocijacija je igrač Milana i saigrač Dejana Savićevića, ali riječ je, zapravo, o čovjeku koji je živio u 15. vijeku, a čiji je otac Simone dei Tebaldi bio vlasnik zamka starog hiljadu godina, ispod koga je krajem 70-ih počela izgradnja golf terena) doživio je potpunu rekonstrukciju, čak je pod patronatom države, izmijenjena trasa dalekovoda, koji je trebalo da pređe kroz jedan dio ove golf oaze.

Karte za tri dana, koliko je trajalo takmičenje, nisu mogle da se nađu unazad dvije godine. Oko 300.000 ljudi gledalo je najbolje golfere današnjice.

Rezultat – itekako važan u golf svijetu.

Od 1993. godine Amerikanci nisu pobijedili na tlu Evrope, dok su Evropljani za to vrijeme dva puta bili uspješniji kada su gostovali u Americi.

Tradicija nije prekinuta.

I ovogodišnji meč je prosao u dominaciji evropskih igrača, koji su imali više raspoloženijih golfera. Predvodnik ove generacije i jedan od najboljih igrača na svijetu u posljednjih desetak godina, Irac Rori Mekliroj bio je neumoljiv, a uz njega je blistao 26-godišnji Norvežanin Viktor Hovland, koji je samo od turnira ove godine zaradio nevjerovatnih 33 miliona dolara...

Evropljani su dominirali od prvog dana, kada su poveli 4:0 u partijama, na kraju su slavili 16,5:11,5.

A dok su se najbolji golferi današnjice takmičili u Rimu, golf zajednica u Crnoj Gori imala je svoj dan, na malom terenu u Krimovici.

Golferi i golferke, zaljubljenici u ovaj globalno popularan sport, njih 20-ak, istog dana kada se završavao Rajder kup, uživali su u igri i druženju po divnom vremenu u prekrasnoj prirodi...

Bonus video: