Sainsu išlo "kao po loju", u ponovnom prekidu dominacije Red Bula od Španca iz Ferarija

Trećom pobjedom u karijeri pilot Ferarija Karlos Sains opet prekinuo nevjerovatan niz trijumfa Red Bula - prvo mjesto Španac proslavio pjevajući na klupskoj radio vezi numeru Šade, "Smooth oparater"

8070 pregleda 0 komentar(a)
Skuderija je prišla na svega četiri boda Rede Bulu, u poretklu konstruktora i vozača, Foto: REUTERS
Skuderija je prišla na svega četiri boda Rede Bulu, u poretklu konstruktora i vozača, Foto: REUTERS

Iako rođen devet godina kasnije od hita Šade - "Smooth oparater", upravo je pjevajući tu numeru Karlos Sain Junior prekinuo veliku dominaciju Maksa Fesratepan i Red Bula.

Vozač Ferarija, Medriđanin Sains slavio je u Velikoj nagradi Australije, ispred klupskog druga Šarla Leklera, dok je posljednji stepenik na postolju zaslužio Lando Noris iz Meklarena, i samo oni su bili manje od 35 sekundi iza pobjednika.

Četvrti je bio još jedan vozač Meklarena, Oskar Piastri.

Zbog tehničkih problema morali su sa staze Maks Ferstapen u Red Bulu, Luis Hamilton u Mercedesu a Džordž Rasel je "razbio" bolid Mercedesa.

"Stvarno dobra urka. Osjećaj je bio predivan. Naravno, bilo mi je malo teško, pogotovo fizički - nije to bila laka trka. Ali imao sam sreće, uglavnom sam vozio daleko od ostalih i mogao sam prilagoditi tempo, voditi računa o gumama i tako dalje. Nije bilo preteško. Ali sam srećan, ponosan na tim i zadovoljan što smo ostvarili. To je pokazatelj da se naporan rad nagrađuje i da je život ponekad čudnovat", kazao je 29-godišnji Sains.

A upravo je tandem Mercedesa prekinuo niz od 62 trke u kojima su osvajali bodove, to je bio izjednačen rekord ekipe od 2012-2016. I Hamilton će baš Sainsa da zamijeni u Ferariju naredne sezone.

"Ma nije samo to od početka godine mi se desio podijum u Bahreinu pa upala slijepog crijeva i povratak, pobjeda... Savjetujem svim vozačima da bi se borili za pobjedu da operišu slijepo criejvi", našalio se Sains.

Ferstapen je imao problem sa kočnicama a Serhio Peres nije uspio da se nametne u bolidu Red Bula, bio je peti sa skoro minut zakašnjenja.

"Jednostavno nismo imali tempo. Odmah su počeli problemi. Jasno je da su Ferari i Meklaren bili ispred nas. Asfalt je ovdje jedinstven, a tokom vikenda nismo uspjeli pronaći najbolji nivo. Već je u petak bilo poteškoća, nismo se mogli nositi s odabirom pneumatika. Već smo vidjeli da je na ovakvoj stazi ili u Las Vegasu, Ferari jači od nas, ne možemo sačuvati prednje gume,” rekao je Peres i dodao:

"Sains bi svakako pobijedio i da je Maks mogao ostati na stazi".

A Sains je i jadini prošle godine uspio da poremeti hegemoniju Red Bula, koji je slavio u 21, od 22 trke, samo je Sains uspio do prvog mjesta u septembru u Singapuru.

Bonus video: